Bioveiligheid & preventie varkensbedrijven
Als veehouder wil je het risico op insleep en verspreiding van dierziekten tot een minimum beperken. Het begrip bioveiligheid staat voor alle voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen op het vlak van dierziektepreventie, en dat is best een uitgebreid en divers gamma aan maatregelen.
Bioveiligheid vormt het fundament van een duurzaam diergezondheidsbeleid in de moderne veehouderij.
Door – samen met jouw bedrijfsdierenarts – de risico’s op je bedrijf in kaart te brengen, kun je een gepast pakket maatregelen samenstellen op maat van jouw bedrijf, en deze inbouwen in jouw dagelijkse routine. Zo behoed je jouw bedrijf voor infecties en beperk je de gevolgen van een aanwezige infectie, nu en in de toekomst.
Klik op de onderstaande items en ontdek hoe jij van bioveiligheid ook jouw manier van werken maakt!
- Bioveiligheid: hoe begin ik eraan?
- Scheiding zones: publieke, grijze en propere zone
- Aankoop van varkens
- Aan- en afvoer van varkens
- Quarantaine
- Bezoekers en personeel
- Afvoer van kadavers en mest
- Aanvoer van dierlijk materiaal (bv. sperma) en niet-dierlijk materiaal
- Aanvoer van voeder en water
- Huisdieren, vogels en ongedierte
- Kraamstalmanagement
- Biggenafdeling
- Vleesvarkensafdeling
- Reinigen en ontsmetten
- Monitoring en vaccinatie
- Scheiding van groepen en looplijnen