Prijskampen en verzamelingen van rundvee
Circulaties van dieren vormen grote risicofactoren voor de insleep van allerlei ziekten op het bedrijf. Denk daarbij aan dieren die aangekocht worden via markten of veehandelaars of dieren die deelnemen aan tentoonstellingen en prijskampen. Waar kun je rekening mee houden om die insleep te beperken? En waar moet je aan denken aan je deelneemt aan een verzameling?
Voor prijskampen en verzamelingen is er een algemene regelgeving van toepassing waaraan elk deelnemend rund moet voldoen. Hieronder vind je een samenvatting van deze wettelijke regelgeving. Daarnaast kan de organisator van een verzameling bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer hiervoor rechtstreeks bij de organisator!
Welke algemene regelgeving over IBR en BVD is van toepassing voor verzamelingen?
- BVD
- Runderen die deelnemen aan wedstrijden moeten een statuut ‘IPI-vrij door onderzoek’ of ‘IPI-vrij door afstamming’ hebben.
- Runderen geboren vanaf 1 oktober 2018 mogen ook met een statuut ‘IPI-vrij door beslagstatuut’ deelnemen aan verzamelingen.
- IBR
- Runderen die deelnemen aan wedstrijden moeten afkomstig zijn van een beslag met statuut IBR VRIJ (I45 of I46)I of een beslag met een statuut IBR gE NEG met behoud van vaccinatie (I35), op voorwaarde dat dit beslag reeds het I3-statuut bezat vóór 21 april 2021.
- De bedrijfsdierenarts neemt van elk deelnemend dier een bloedmonster, dat hij/zij laat onderzoeken op aanwezigheid van antistoffen tegen IBR(*). Neem de monsters op het juiste moment: niet te vroeg (maximaal 30 dagen voor de wedstrijd) en niet te laat (houd er rekening mee dat het enkele dagen duurt voor je de laboratoriumresultaten ontvangt).
- Runderen afkomstig van een beslag met I46-statuut kunnen deelnemen als het resultaat van de IBR gB-ELISA-test negatief is.
- Runderen afkomstig van een beslag met I45/I35-statuut kunnen deelnemen als het resultaat van de IBR gE-ELISA-test of de IBR gB-ELISA-test negatief is.
- In de 30 dagen vóór de deelname werden er geen nieuwe runderen geïntroduceerd op het beslag. Nieuw aangevoerde dieren dienen de volledige aankoopprocedure doorlopen te hebben.
Welke documenten neem je mee naar de verzameling?
- Je dient een 'getuigschrift verzameling' aan te vragen, uiterlijk 7 kalenderdagen voorafgaand aan de verzameling.
- Dit getuigschrift verzameling wordt aangevraagd per verzameling, verschillende dieren kunnen op 1 aanvraag vermeld worden. Het getuigschrift dat je zult ontvangen, borgt enkel de minimale wettelijke vereisten voor IBR, BVD, TBC, leucose, brucellose.
- Zorg ervoor dat de resultaten van de IBR-analyse gekend zijn op het moment dat je het getuigschrift aanvraagt.
- Om het getuigschrift verzameling aan te vragen, maak je gebruik van dit formulier.
- De prijs van een getuigschrift verzameling vind je terug in onze tarievenlijst Tarieven RUNDVEE, SCHAPEN, GEITEN en HERTACHTIGEN.
- Het verplaatsingsdocument waarvan de gegevens niet ouder zijn dan 10 dagen.
Welke extra voorzorgen kun je nemen?
- Vóór de verzameling
Indien je een dier wenst aan te kopen van een ander beslag, dan is het belangrijk om na te gaan welk IBR- en BVD-statuut dit dier heeft. Dit kun je doen via het Risicorapport in Veeportaal of via de sms-dienst. Let wel, bij deelname aan verzamelingen mag voor IBR het statuut van het beslag niet opgeschort zijn. In de 30 dagen vóór de deelname mogen geen nieuwe runderen geïntroduceerd worden op het beslag. Nieuw aangevoerde dieren dienen de volledige aankoopprocedure doorlopen te hebben.
- Na de verzameling
Elke deelname aan een verzameling betekent een risico voor insleep. Daarom raden we aan om een rund dat heeft deelgenomen aan een verzameling bij terugkeer op het bedrijf in quarantaine te plaatsen en een bloedonderzoek uit te voeren (28 tot 40 dagen na de verzameling).
Bespreek met je bedrijfsdierenarts welke andere bioveiligheidsmaatregelen je kunt nemen.