De Metabole Bedrijfsscan Melkvee
Veel gezondheidsproblemen bij runderen ontstaan op metabool niveau. Door de metabole balans van je veestapel na te gaan, kun je tijdig ingrijpen om problemen te voorkomen. Ontdek meer over de Metabole Bedrijfsscan Melkvee en waarom dit dé onmisbare tool is bij de monitoring van de transitieperiode op jouw melkveebedrijf.
Inzicht in bestaande metabole onevenwichten
De metabole balans is de gezondheidsbarometer van je veestapel. De Metabole Bedrijfsscan Melkvee geeft je meer informatie over de droge stofopname (DSO), de ketose/negatieve energiebalans, wateropname, leverwerking, koper-zink, macromineralen, antioxidantenstatus en ontstekingsstatus. Dankzij deze scan ontvang je met één gepoold bloedmonster per lactatiegroep een inschatting van het percentage koeien ‘at risk’. Zo krijg je een beeld van de metabole balans van de transitieperiode én het volledige bedrijf.
Na een doorlooptijd van ongeveer een week ontvangt de veehouder en zijn dierenarts een beproevingsverslag met alle resultaten. Kort nadien bezorgt DGZ aan de dierenarts een webdiagram, voor iedere geteste parameter per lactatiegroep de inschatting van het percentage koeien dat te hoog of te laag scoort per parameter, en een legende per geteste parameter die helpt bij de interpretatie. Dankzij het duidelijk webdiagram (zie onderstaand figuur) zie je in één oogopslag welke metabole risicofactoren uit balans zijn. Op basis van de resultaten kan je dierenarts samen met jou vroegtijdig het management, rantsoen en omgevingsfactoren bijsturen.

Start vandaag nog met de Metabole Bedrijfsscan Melkvee
Vul je het aanvraagformulier ‘aanvraag onderzoek herkauwers’ in. Vink bij de biochemiepakketten het ‘metabool pakket rund – melkvee’ aan en duid bij de identificatie van de runderen goed aan welke koeien tot welke lactatiegroep behoren (droog, vers en piek).
Hoe verloopt de monstername?
- Selecteer 5 klinische gezonde koeien per lactatiegroep voor de bemonstering. Je kiest zelf welke categorie(ën) je wilt onderzoeken: droge koeien, verse koeien, pieklactatiekoeien. Zorg dat de koeien binnen elke lactatiegroep zo uniform mogelijk zijn qua drachtstadium en pariteit. De bloedmonsters worden vervolgens per groep gepoold en geanalyseerd in ons laboratorium.
- Koeien einde droogstand: de laatste 3 weken voor verwachte kalfdatum, niet te kort voor het kalven.
- Vers gekalfde koeien: eerste 3 à 4 weken na het afkalven, niet kort na het kalven.
- Pieklactatiegroep: koeien tussen 60 en 120 dagen in productie.
- Vermijd zo veel mogelijk stress bij de bemonstering, want dit kan invloed hebben op bepaalde biochemische parameters:
- Zet de koeien vast vlak voor de dierenarts op het bedrijf arriveert om de monstername uit te voeren.
- Neem de monstername vlak na de middag, dan zijn koeien namelijk het meest in rust.
- Vermijd risico's op hemolyse (het barsten van de rode bloecellen). De dierenarts neemt bij voorkeur bloed via het vacutainer systeem met een gewoon serumbuisje en zorgt voor minstens 10 cc bloed. Bewaar de monsters zo snel mogelijk in het donker. Laat het bloed de eerste 6 uur stollen bij kamertemperatuur (indien langer bewaren: best bij 4°C). Laat de monsters binnen 48u ophalen voor analyse.
Voor welke bedrijven is de Metabole Scan Melkvee geschikt?
- Bedrijven met meer dan 80 koeien in productie.
- Bedrijven die op een kosten-efficiënte manier inzicht willen krijgen in de metabole status van hun bedrijf.
- Bedrijven die, samen met de observaties in de stal en andere beschikbare data, tot een betere diagnose willen komen.
- Bedrijven die de ziektepatronen na afkalven willen inschatten.
- Bedrijven die willen bijsturen op het niveau van rantsoen, omgevingsfactoren en bedrijfsmanagement.
- Bedrijven die de doeltreffendheid van toegepaste aanpassingen willen controleren.
Meer weten?
- Lees op onze website meer info over het metabool profiel.
- Voor meer info kun je ook altijd contact opnemen met onze helpdesk via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.