Huisvesting van kalveren en bezettingsdichtheid van melkvee
Aandacht voor de huisvesting van je dieren is belangrijk om verspreiding van ziektekiemen binnen het bedrijf zoveel mogelijk te beperken.
1. Huisvesting van kalveren na de geboorte
De eerste weken na de geboorte zijn de jonge kalveren extra gevoelig voor ziektekiemen. Neem daarom de pasgeboren kalfjes meteen na de geboorte weg uit de afkalfbox en plaats ze in een individueel kalverhutje of eenlingbox gedurende minstens 6 weken.
- Plaats de iglo’s of boxen minstens 50 centimeter uit elkaar zodat er geen rechtstreeks contact mogelijk is tussen de dieren.
- Zorg voor een goed klimaat: iglo’s plaats je best met de opening naar het zuidoosten en bij voorkeur in de schaduw om te hoge temperaturen te vermijden. Bij eenlingboxen moet er onder andere voldoende daglicht zijn en een temperatuur tussen 5 en 15°C.
- Reinig en ontsmet de hokjes na elk gebruik.
- Overweeg om eenlingboxen op wielen te gebruiken. Dergelijke boxen zijn vlot te verrijden om ze te reinigen, of om de kalfjes die verkocht zijn, klaar te zetten voor de veehandelaar.
2. Bezettingsdichtheid van melkvee
Maak dat je dieren voldoende plaats hebben. Een goede richtlijn is een bezetting van 80% aanhouden, wat betekent dat je 5 plaatsen voorziet per 4 koeien.
Er is sprake van overbezetting van zodra het aantal koeien in de melkveestal hoger is dan het aantal ligboxen en/of het aantal plaatsen aan het voederhek. Meer koeien op eenzelfde oppervlakte houden, betekent dat de koeien meer stress hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. Bovendien hebben de dieren dan meer contact met elkaar, waardoor infecties ook sneller verspreid raken.