Nieuws
Filteren op
Diersoort
Thema
Tijd voor de risicoanalyse bioveiligheid op je pluimveebedrijf
De risico’s op het vlak van bioveiligheid op je bedrijf in kaart brengen is het opzet van de jaarlijkse enquête. Tussen 1 november en 31 december 2024 heb je de tijd om de nieuwe analyse uit te voeren. Op basis van de feedback van de landbouworganisaties en de dierenartsenverenigingen zijn er enkele veranderingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar.
Hygiëne bij diarree: enkele praktische tips
Gespeende biggen ondervinden vaak last van diarree, een aandoening die leidt tot verminderde prestaties van de biggen, een verhoogd geneesmiddelengebruik en mogelijk zelfs sterfte. Het is dan ook cruciaal om preventieve maatregelen te nemen. We delen graag enkele praktische tips die werden verzameld tijdens het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”.
Runderen terug op stal? Check op schurft en vermijd productieverliezen
Tijdens het weideseizoen komen runderen in contact met zowel inwendige als uitwendige parasieten. Het moment dat de dieren terug op stal gaan is daarom de ideale gelegenheid om er een grondige controle naar te voeren. Als je weet dat die parasieten elk jaar anders kunnen zijn, weet je ook dat je dit best jaarlijks herhaalt. Een tijdige behandeling kan immers aanzienlijke productieverliezen voorkomen en het welzijn van je dieren verbeteren. In een ander nieuwsitem gingen we in op inwendige parasieten, deze keer belichten we de aanpak van een van de meest voorkomende uitwendige parasieten: de schurftmijt.
Melkanalyses op koeniveau in 2025 bij MCC
Een volwaardige melkanalyse is essentieel op het hedendaagse melkveebedrijf. Denk maar aan gezondheidsmonitoring, kwaliteitsbeheersing en managementondersteuning van je bedrijf en je veestapel. Cruciaal daarbij is om nog beter inzicht te kunnen krijgen in de gezondheid van jouw individuele koeien, zodat je je management heel gericht kunt bijsturen. Daarom introduceert het labo van MCC in 2025 een gloednieuwe werking die precies daarop inspeelt!
Einde weideseizoen: controleer je schapen op rotkreupel!
De winter staat voor de deur en dat betekent dat de meeste schapen op stal komen. Dit is dan ook het ideale moment om rotkreupel, een ontsteking van de tussenklauwhuid, grondig aan te pakken. Om van deze vervelende aandoening af te geraken, is het belangrijk om op één moment de volledige kudde te screenen en (indien nodig) te behandelen. Wat is rotkreupel en hoe pak je deze ziekte het beste aan? Dat ontdek je in dit nieuwsitem!
Werkjaar paratuberculosebestrijding 2023-2024: bijna 86% van deelnemers behaalt A-niveau!
In mei 2024 liep het achttiende werkjaar van het paratuberculose-monitoringsprogramma af. Maar liefst 85,7% van de bedrijven die een screening liet uitvoeren behaalde een A-niveau, wat betekent dat zij het risico op besmetting met paratuberculose effectief tot een minimum weten te beperken. We delen graag de resultaten van het afgelopen werkjaar.
Neem deel aan monitoringprogramma paratuberculose: nieuw werkjaar start op 1 november
Het paratuberculoseprogramma van de Belgische zuivelketen ondersteunt melkveehouders in de monitoring van paratuberculose op hun bedrijf. Het nieuwe werkjaar gaat van start op 1 november. Wat zijn de nieuwe elementen dit jaar en hoe kun je aan het programma deelnemen? We zetten het op een rij voor jou.