Vogelgriep update: opheffing laatste beperkingszone en verzamelverbod hobbypluimvee
Nu de eindscreening in de bewakingszone rond de uitbraak in Stekene is afgerond, wordt ze vannacht opgeheven, zo meldt het FAVV. Vanaf morgen, zaterdag 5 april, zijn in het hele land nog enkel de landelijke maatregelen van kracht. Daarnaast komt er een einde aan het verzamelverbod voor hobbypluimvee. Er worden ook minder besmettingen geconstateerd bij wilde vogels, wat doet vermoeden dat de circulatie van het virus vermindert. Toch is de kans op besmetting nog altijd reëel, laat dus je strikte toepassing van bioveiligheid niet zakken.
De winterpiek van vogelgriep lijkt over zijn top, aangezien er de afgelopen weken minder besmette wilde vogels werden gevonden. Een tendens die ook in onze buurlanden wordt opgemerkt. Doordat er nu minder virus circuleert dan in de afgelopen maanden, neemt de druk rond de stallen en rennen geleidelijk af. Toch blijft het risico op besmetting nog steeds reëel. Blijf dus aandacht besteden aan veilige praktijken en een strikte bioveiligheid voeren.
Op de website van het FAVV vind je een update van de landelijke maatregelen.
Verzamelingen van hobbypluimvee opnieuw mogelijk
De verbeterende toestand is ook aanleiding voor het FAVV om het verzamelverbod voor hobbypluimvee, dat tot einde maart liep, niet te verlengen. Niet-commerciële verzamelingen met hobbypluimvee (denk aan tentoonstellingen, prijskampen, keuringen, ruilbeurzen, …), waar het verhandelen van vogels occasioneel en dus bijkomstig is, zijn opnieuw mogelijk. Particulieren met hobbypluimvee kunnen terug deelnemen aan de wekelijkse markten.
Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een niet-commerciële verzameling met hobbypluimvee?
- De organisator moet het evenement op voorhand aanmelden bij het FAVV. Er wordt een verschil gemaakt naargelang de herkomst van de deelnemers:
- Een dierenarts, aangesteld door de organisator, houdt toezicht op de aanvoer van de deelnemende vogels en op de gezondheid van de vogels.
- Het deelnemende hobbypluimvee:
- moet in orde zijn met de vaccinatie tegen de ziekte van Newcastle;
- moet in de 10 dagen vóór het evenement opgehokt of met netten/gaas afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden en besmetting met vogelgriep te voorkomen.
Bioveiligheidstip: plaats de vogels die na de verzameling terugkeren naar de hobbyhouderij ten minste twee weken in quarantaine. Merk je sterfte bij de teruggekeerde vogels, contacteer dan onmiddellijk de dierenarts voor een onderzoek.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels en wat te doen bij sterfte van wilde vogels.
Bron: FAVV