In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Nieuwe uitbraken in Vlaanderen

September bleek opnieuw een uitdagende maand voor de rundveesector. Naast de dreiging van het blauwtongvirus blijft ook de waakzaamheid voor het IBR-virus van groot belang. Vorige week werd in de provincie Oost-Vlaanderen (Buggenhout) insleep van het virus vastgesteld tijdens een routine tankmelkonderzoek in het kader van het behoud van de IBR-vrije status. Bloedanalyses op het getroffen bedrijf bevestigden helaas een wijdverspreide aanwezigheid van het virus.

In West-Vlaanderen wordt de situatie door DGZ nauwlettend in de gaten gehouden. Verdachte bedrijven hebben een verhoogd risico op IBR, en worden daarom verder onderzocht aan de hand van een bloed- of tankmelkonderzoek. Begin deze week werd bij een van de verdachte bedrijven een sterk verdacht tankmelkonderzoek vastgesteld, en verdere stappen worden ondernomen om de situatie op te volgen.

Blijf waakzaam

Zoals eerder vermeld in onze nieuwsbrief en recent aangekondigd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu dienen alle IBR-dragers, behoudens specifieke uitzonderingen, uiterlijk op 31 oktober 2024 zijn afgevoerd.

Vanwege de start van het stalseizoen en het verhoogde aantal IBR-dragers dat naar het slachthuis of een afmestbedrijf wordt afgevoerd is deze periode bijzonder risicovol. DGZ vraagt daarom uitdrukkelijk om extra waakzaam te zijn bij alle mogelijke contacten met veetransportwagens en betrokken erfbetreders, en om de regels voor reiniging en ontsmetting van veetransportwagens strikt na te leven. Zorg er steeds voor dat de bioveiligheidsmaatregelen strikt worden nageleefd door iedereen die het erf betreedt. 

We blijven benadrukken hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven voor het virus en om onmiddellijk in te grijpen bij elk vermoeden van infectie.