078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De afgelopen weken was de herkauwerswereld voornamelijk in de ban van blauwtong, want het aantal bevestigde infecties bij schapen en runderen nam sterk toe in alle provincies. Toch blijft het ook noodzakelijk om de waakzaamheid voor het IBR-virus onverminderd aan te houden. Dat belang werd recent nogmaals aangetoond op een melkveebedrijf in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, waar bij verschillende dieren symptomen van een acute IBR-uitbraak werden waargenomen. Na een adequate monstername werd de uitbraak kort nadien bevestigd door middel van virologisch onderzoek. De oorzaak kon nog niet achterhaald worden. In samenwerking met het FAVV en de veehouder nemen we alle stappen die nodig zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Naast deze uitbraak werden de afgelopen weken nog drie gevallen van insleep gedetecteerd in de provincie West-Vlaanderen, meer bepaald in Oostende, Oostrozebeke en Nieuwpoort. Bij twee van de drie inslepen lijkt een onveilige handel de reden van virusintroductie te zijn. Bij het derde bedrijf kon nog geen oorzaak worden gevonden. Ook hier onderneemt DGZ samen met de veehouders en het FAVV alle nodige stappen om de omvang van de inslepen in kaart te brengen en verdere circulatie van het virus te verhinderen.

Ondanks deze nieuwe gevallen is het aantal IBR-dragerdieren deze zomerperiode sterk teruggelopen. Op twee maanden tijd werden ruim 1.500 besmette runderen van Vlaamse bedrijven afgevoerd. Zoals FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu recent meldde dienen alle IBR-dragers, behoudens specifieke derogaties, immers uiterlijk 31 oktober 2024 afgevoerd te zijn.