078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

DGZ staat de hele zomer voor je klaar

Wil je tijdens de komende zomer gebruik maken van de diensten van DGZ? Dat kan, want DGZ blijft de hele zomer open, behalve op O.L.V. Hemelvaart (donderdag 15 augustus 2024). Op deze dag is er een aangepaste werking, die we uitleggen in dit bericht. Op alle andere werkdagen in juli en augustus kun je gewoon terecht bij onze helpdesk, loket, labo, koerier- en kadaverophaaldienst.

Check het effect van reinigen en ontsmetten en boek betere resultaten

In een Veepeilerproject onderzochten 44 varkensbedrijven hun reinigings- en ontsmettingsprotocol door afdrukplaatjes te nemen in de biggenafdeling en/of in de kraamstal. Op basis van de resultaten beoordeelden en verbeterden zij hun reinigings- en ontsmettingsprotocol. Een aantal bedrijven paste hun protocol aan en kregen verrassende resultaten bij een tweede staalname. Benieuwd naar enkele tips uit het project? Lees dan snel verder.

Jouw hulp gevraagd voor onderzoek inzicht in dierziekten op Europese schaal

De Faculteit Diergeneeskunde van de Gentse Universiteit onderzoekt op Europese schaal hoe dierenartsen, varken- en rundveehouders het risico op dierziekten inschatten en welke ziekten hun het meeste zorgen baren. Wil jij de onderzoekers helpen hier meer inzicht in te krijgen zodat we de verschillende sectoren beter begrijpen en meer gericht advies kunnen geven over ziektepreventie? Vul dan de enquête in vóór 31 juli!

Hoe verhoog je het comfort van je varkens bij hoge temperaturen?

Tijdens warme dagen kan de temperatuur in de varkensstallen al snel een stuk hoger oplopen dan de buitentemperatuur. Je varkens beschermen tijdens aanhoudend hoge temperaturen komt zowel het welzijn van de dieren als de productieresultaten ten goede. Daarom geven we graag wat tips om hen tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen.

DGZ biedt ondersteuning in de aanpak van PRRSV

PRRSV brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor varkensbedrijven. Een uitbraak van dit virus heeft zeer nadelige gevolgen voor zowel de gezondheid van de varkens als de rendabiliteit van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om de PRRSV-status op te volgen, wat perfect kan met de PRRS-Monitors die helpen om een besmetting vroegtijdig op te sporen. Mocht er toch een uitbraak zijn, dan kan je samen met je bedrijfsdierenarts de hulp inschakelen van een dierenarts van DGZ om het probleem in kaart te brengen, de besmetting in te perken en de situatie te stabiliseren. In dit nieuwsitem ontdek je het verhaal van een varkensbedrijf dat te maken kreeg met een PRRSV-uitbraak en hoe DGZ hen ondersteunde.

Hou bioveiligheidsmaatregelen vol door ze gemakkelijk te maken

Gezonde dieren zijn de sleutel tot een rendabele veehouderij. Daarom is het van cruciaal belang om ziekte-insleep bij je varkens te vermijden. Een effectieve bioveiligheid speelt hierin een essentiële rol. Varkenshouder Pieter geeft in een video inkijk in zijn manier van bioveilig werken. Hij benadrukt het belang van maatregelen die gemakkelijk toe te passen en dus vol te houden zijn, en pleit voor consistentie in je handelingen. Laat je inspireren door zijn aanpak.

Proper zijn doet geen pijn: ook dát is bioveiligheid!

Bioveiligheid is een bedrijfsspecifiek gegeven. Varkenshouder Marc vertelt in een filmpje hoe hij bioveiligheid aanpakt op het gesloten zeugenbedrijf dat hij al 29 jaar uitbaat. Een van de belangrijkste bioveiligheidsaspecten op zijn bedrijf is de interne bioveiligheid. Maar ook netheid vindt hij cruciaal. Laat je inspireren door zijn aanpak.

1 tot 7 van de 186 resultaten