Wat zijn de risicofactoren van enterokokken op vleeskuikenbedrijven?
Enterokokken vormen een veelvoorkomend probleem op braadkuikenbedrijven, met aanzienlijke economische schade en een verhoogd antibioticagebruik als gevolg. Diverse factoren, waaronder een verzwakt immuunsysteem, kunnen het risico op klinische doorbraken vergroten. Om beter inzicht te krijgen in de maatregelen die pluimveehouders nemen tegen enterokokken, is binnen het MonEntero-project een vragenlijst opgesteld. Vul de vragenlijst in en help de impact van enterokokken op vleeskuikenbedrijven in kaart brengen.
Een natuurlijk onderdeel van de darmflora
Enterokokken maken deel uit van het darmmicrobioom van gezonde kippen. Toch kan de bacterie diverse problemen veroorzaken, die zich uiten in een variabel klinisch beeld, zoals gewrichtsontsteking, peesontsteking en dooierrestontsteking. Dit is een veelvoorkomend probleem op vleeskuikenbedrijven, wat niet alleen economische schade veroorzaakt, maar ook resulteert in een aanzienlijk antibioticagebruik.
Verspreiding binnen en tussen tomen
De bacterie wordt verspreid via de mest. Er wordt vermoed dat de bacterie ook van moederdier op kuiken kan overgaan, maar dit is nog niet bewezen. Sommige bedrijven hebben te maken met een blijvende aanwezigheid van de bacterie, zelfs bij tomen die gezond lijken en geen symptomen vertonen. Dit zorgt ervoor dat de bacterie zich van ronde naar ronde kan verspreiden, wat het moeilijk maakt om de infectie te bestrijden. Een grondige reiniging en ontsmetting tijdens de leegstandperiodes kan helpen om de verspreiding te beperken.
Risicofactoren voor infectie
Verschillende factoren kunnen het risico op enterokokken verhogen, waaronder:
- Verzwakt immuunsysteem (immunosuppressieve aandoeningen).
Een verzwakt immuunsysteem, veroorzaakt door virale of bacteriële infecties, kan de kuikens vatbaarder maken voor andere infecties, waaronder Enterococcus cecorum. Een optimaal management en vaccinatieschema helpt om de immuniteit op peil te houden. - Hittestress.
Hittestress kan de darmbarrière van de dieren beschadigen, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker kunnen binnendringen in de bloedbaan. Een optimaal stalklimaat en een geschikte staltemperatuur zijn daarom essentieel. Ook het meten van de cloacatemperatuur kan een handig hulpmiddel zijn om het stalklimaat van de kuikens te monitoren. - Verstoring van de darmflora (dysbacteriose).
Een gezonde darmflora speelt een cruciale rol in de weerstand tegen infecties. Wanneer echter de balans van de verschillende bacteriën in het darmstelsel verstoord raakt, kunnen soorten zoals Enterococcus cecorum toch problemen veroorzaken. - Hoge infectiedruk.
Een verhoogde infectiedruk binnen een bedrijf verhoogt de kans op verspreiding van Enterococcus cecorum en andere ziekteverwekkers. Het grondig reinigen en ontsmetten tijdens de leegstand helpt om de infectiedruk te verlagen. Het controleren van de reiniging en ontsmetting met hygiënogrammen helpt om de correcte uitvoering te verifiëren. Daarnaast speelt ook een goede drinkwaterkwaliteit een cruciale rol in het voorkomen van infecties. - Virale aandoeningen.
Bepaalde virale infecties, zoals het reovirus, kunnen aanleiding geven tot secundaire bacteriële infecties. Het beheersen van virale aandoeningen door onder andere een optimale bioveiligheid kan daarom een belangrijke rol spelen in de preventie van enterokokken.
Inzicht in risicofactoren van enterokokken
Bepaalde managementfactoren, zoals opstartmanagement en staltemperatuur, spelen een belangrijke rol in het voorkomen van enterokokken-infecties. Om een beter inzicht krijgen in de maatregelen die pluimveehouders toepassen in de bestrijding van enterokokken, werd binnen het MonEntero-project een vragenlijst opgesteld. We roepen dan ook alle braadkuikenhouders op om de vragenlijst in te vullen, ook als er geen enterokokken-uitbraken (geweest) zijn op het bedrijf.
Opzet van het MonEntero-project
Met de strengere regelgeving die de Europese Animal Health Law bepaalt om antibiotica niet preventief te gebruiken, is er in de pluimveesector een sterke behoefte aan gerichte monitoring en effectieve preventieve maatregelen. Pluimveehouders en dierenartsen zoeken oplossingen die het antibioticagebruik verlagen, zonder een toename van het aantal enterokokken-infecties. Om hen hierbij te ondersteunen, werd het 2-jarige MonEntero-project opgericht. Met de monitorings- en preventiemaatregelen die binnen het project ontwikkeld worden, trachten we pluimveehouders aan de slag om enterokokken preventiever en gerichter aan te pakken op hun bedrijf.
Meer weten?
Voor meer informatie over het project kan je mailen naar helpdesk@dgz.be, met vermelding van “MonEntero” in het onderwerp.
Ontdek de projectpartners
Dit project is een EIP-project van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, en wordt medegefinancierd door de Europese Unie.