Gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie: DGZ strijdt mee!
De internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica (18-24 november) staat dit jaar in het teken van gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie, geheel volgens het “one health” concept. Want resistentie vormt een bedreiging voor mensen, dieren, planten en het milieu. Daarom is het des te belangrijker om sector-overschrijdend samen te werken zodat we de doeltreffendheid van deze toch wel belangrijke geneesmiddelen kunnen behouden. Met talloze acties gaat DGZ deze strijd mee aan binnen de veehouderij.
DGZ ondertekende zowel het AB convenant 2016-2020 als het nieuwe convenant 2021-2024. Samen met de veehouders, de bedrijfsdierenartsen, de betrokken overheden, AMCRA en haar leden engageren DGZ en MCC zich om in het nieuwe nationaal actieplan Visie 2024 blijvende inspanningen te leveren voor een verminderd antibioticagebruik.
Een greep uit onze actiepunten:
- Steeds staat het DGZ AB Coaching® team klaar om bedrijven te begeleiden naar een meer verantwoord antibioticagebruik om zo het risico op antibioticaresistentie tegen te gaan. Een van de centrale doelstellingen bij DGZ is namelijk om behandeling met antibiotica tot een minimum te beperken, zodat de veehouder met gezonde dieren goede economische resultaten kan bereiken. In een bedrijfsspecifieke benadering wordt aandacht besteed aan een degelijke diagnostiek, opvolging van de antibioticagevoeligheid van geïsoleerde pathogenen, en mogelijke alternatieven voor antibiotica, zoals autovaccins. Ook voor veehouders die zich hebben ingeschreven in de GLB-maatregel antibioticareductie kan het interessant zijn om het AB Coaching® team van DGZ te raadplegen om het antibioticagebruik op hun bedrijf verder te reduceren.
- Met enthousiasme kunnen we meedelen dat de aanvraag van DGZ om deel te nemen aan het groot Europees EU JAMRAI 2 project dit jaar is goedgekeurd. Het project gaat in januari 2024 van start en streeft naar een Europese, holistische aanpak die een combinatie is van "antimicrobial stewardschip", strategieën voor antibiotica-surveillance en infectiepreventie- en bestrijding. Het doel is om een One Health-beleid te ontwikkelen en implementeren om de toenemende dreiging van antibioticaresistentie te bestrijden. We kijken er naar uit om ons samen met de verschillende partners in te zetten voor het project.
- In september liep het Europees project ROADMAP waar DGZ aan deelnam op zijn einde. Tijdens het project werd gebrainstormd om de belangrijkste oorzaken van een verhoogd antibioticagebruik te identificeren en mogelijke oplossingen bedacht. Ook werden 19 varkensbedrijven succesvol begeleid door DGZ. Elk van die bedrijven heeft nu een meer verantwoord antibioticagebruik in vergelijking met de start van het traject. De kennis en inzichten verworven tijdens het project werden gedeeld met de sector zodat deze kunnen blijven bijdragen tot een verminderd antibioticagebruik.
- Jaarlijks rapporteren de laboratoria van DGZ en MCC de resultaten van antibiogrammen. Dierenartsen kunnen deze resultaten consulteren als de opmaak van een antibiogram niet mogelijk is.
- Het project PneumoNEE bevindt zich reeds in derde, voorlaatste jaar. Ook dit jaar werd de snelscan longecho toegepast op verschillende bedrijven. Daarnaast vonden er verschillende workshops en focusgroepen plaats voor veehouders. Dankzij de snelscan longecho techniek kunnen luchtwegaandoeningen bij kalveren tijdig vastgesteld worden en kan er gezorgd worden voor een gepaste, doelgerichte behandeling. Door deze gerichte aanpak wordt onnodig of verkeerd antibioticagebruik vermeden. De omschakeling van groepsbehandeling naar individuele behandeling op maat van de ziekteverwekker en het individuele dier is dan ook de belangrijkste doelstelling van het VLAIO-project PneumoNEE van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.
- In kader van het project Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen publiceerde DGZ in samenwerking met Inagro en West-Vlaamse varkenshouders-deelnemers verschillende protocollen (9 om precies te zijn) om de varkenshouders te ondersteunen in hun kraamstalmanagement. Zo wordt in een protocol het ideale reinigings- en ontsmettingsproces weergegeven en in ander kom je te weten hoe je dankzij hygiënisch handelen bijdraagt aan die zo cruciale eerste momenten van de big. Het voorlopig laatste protocol 9 bevat tips over optimaal injecteren. Een goed kraamstalmanagement is de basis voor een gezonde en technische optimale varkensproductie en heeft een impact op het antibioticagebruik en de gezondheid van de varkens.
- FarmFit is hét bedrijfsmonitorings-platform waarmee DGZ dierenarts en veehouder wil ondersteunen om samen te werken aan een optimale bedrijfsgezondheid. Op basis van hun gezamenlijke observaties en visie op het bedrijf, kan de veehouder samen met zijn dierenarts concrete actiepunten vastleggen in FarmFit, gericht naar ziektepreventie en verantwoord en duurzaam antibioticagebruik. Dit jaar werd volop gewerkt aan een uitbreiding van het platform voor de pluimveesector, waar binnenkort de digitale versie van de jaarlijks uit te voeren risico-enquête aan gekoppeld wordt.
Lees meer:
PROJECTEN:
Project boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen:
- Deelnemers project boerenvreugde delen tips over melkopname bij grote tomen (24/11/2022)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-grote-tomen-melk)
- Deelnemers project boerenvreugde delen tips over wateropname bij zeugen (29/11/2022)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-wateropname-zeugen)
- Deelnemers project boerenvreugde delen tips over reinigen en ontsmetten (06/12/2022)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-reinigen-en-ontsmetten)
- Hygiëne in de kraamstal: hoe pak je dat aan? (09/10/2023)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-hygiene)
- Een schone zeug in een propere kraamstal betekent gezondere biggen (24/10/2023)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-schone-zeug)
- Beperk risico ziektekiemenoverdracht door hygiënisch gebruik van naalden en spuiten (09/11/2023)
(https://www.dgz.be/nieuws/boerenvreugde-protocol-optimaal-injecteren)
PneumoNEE:
- Opgelet voor RSV bij rundvee (21/12/2022)
(https://www.dgz.be/nieuws/opgelet-voor-rsv-bij-rundvee)
AB Coaching®:
- Ingeschreven voor de GLB-maatregel antibioticareductie? Het DGZ AB Coaching team kan jou helpen! (30/05/2023)
(https://www.dgz.be/nieuws/ab-coaching-helpt-bij-glb-maatregel-antibioticareductie)
ANDERE:
AMCRA kondigt wijziging antibioticaregistratie bij rundvee aan (02/02/2023)
- Registratie van voorgeschreven, verschafte of toegediende antibiotica bij rundvee zal wettelijk verplicht worden (in de loop van 2023)
- https://www.dgz.be/nieuws/antibioticaregistratie-rundvee-wijzigingen-amcra
Opvolging antibioticagebruik en voorwaarden gebruik kritische antibiotica uitgebreid (29/08/2023)
FAGG meldt uitstel van uitbreiding naar alle dieren van verplicht antibiogram voor gebruik van kritische antibiotica (30/10/2023)
Het antibioticareductieplan gepubliceerd door AMCRA, de ‘Visie 2024’, voorziet nieuwe reductiedoelstellingen voor de dierlijke sector. Deze zijn ook opgenomen in het nieuwe ‘Antibioticaconvenant 2021-2024’, met engagementen van de sectoren en de overheid.
Het “Convenant tussen de federale overheid en alle betrokken sectorpartners betreffende de vermindering van het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector” voor de periode 2021-2024 werd ondertekend door de federale overheid, vertegenwoordigd door de ministers van Volksgezondheid en van Landbouw, en door de verschillende sectororganisaties pharma.be, ABS, BFA, Boerenbond, FWA, de sectororganisaties (Landsbond Pluimvee en VEPEK), de dierenartsenverenigingen UPV, VeDa en SAVAB-Flanders, de gewestelijke raden van de Orde der Dierenartsen (NGROD en CRFOMV), de diergezondheidsorganisaties DGZ en ARSIA, de lastenboekbeheerders Belbeef, Belplume, Belpork, BVK vzw, Codiplan, MilkBE, AB Register en AMCRA. Een samenvatting van de resultaten en de activiteiten van het Antibioticaconvenant kan worden geconsulteerd in de publieke rapporten, beschikbaar op de websites van www.amcra.be en www.favv.be.