078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het belang van een goede start van de biggen kan niet worden overschat. Deze cruciale beginperiode heeft verstrekkende gevolgen voor hun verdere leven. Een sterke start vermindert de noodzaak van antibioticumgebruik, bevordert de gezondheid van de varkens en verbetert hun verdere prestaties. Dit onderstreept waarom een optimaal kraamstalmanagement de basis vormt voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie.

In de kraamstal worden talrijke handelingen uitgevoerd, zowel voor, tijdens als na de geboorte van de biggen. Vaak voeren we deze handelingen routinematig uit, zonder er echt bij stil te staan. We moeten ons echter afvragen: voeren we deze acties wel op de juiste manier uit? En zien we er misschien tegenop om nieuwe, mogelijk effectievere methoden te proberen?

Om varkenshouders te ondersteunen bij deze uitdagingen, hebben DGZ en Inagro in 2022 het project “Boerenvreugde” in het leven geroepen. Dit project biedt een reeks protocollen die zijn ontwikkeld op basis van de praktijkervaringen van deelnemende varkenshouders, specifiek gericht op essentiële acties binnen het kraamstalmanagement. Door gebruik te maken van deze praktijkgerichte protocollen kunnen varkenshouders hun dagelijkse routines in de kraamstal kritisch evalueren en waar nodig verbeteren. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van de dieren, maar ook aan de algehele efficiëntie en productiviteit van het varkensbedrijf. Het project 'Boerenvreugde' vormt zo een waardevolle brug tussen wetenschappelijke inzichten en praktische toepasbaarheid op de boerderij.

LEES MEER:

Meer info over het project 'Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen' vind je op onze overzichtspagina met projecten rond varkensgezondheid.

 

Het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen” wordt gesteund door de provincie West-Vlaanderen en www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/

    Logo provincie West-Vlaanderen  

 

De projectpartners:

Logo Inagro  Logo DGZ