Deelnemers project Boerenvreugde delen tips over melkopname bij grote tomen
Een goed kraamstalmanagement is de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie. Dankzij het project ‘Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen’, dat gefinancierd wordt door de provincie West-Vlaanderen, konden Inagro en DGZ samen met de West-Vlaamse varkenshouders-deelnemers een reeks tips (protocollen) opstellen die elke varkenshouder kunnen inspireren met betrekking tot zijn kraamstalmanagement. Deze week het vierde protocol uit de reeks: Melkopname bij grote tomen.
Een goede start is van levensbelang voor een big. Die heeft namelijk niet alleen een impact op het antibioticagebruik en de gezondheid van de varkens, maar bepaalt ook hun verdere prestaties. Kortom, een goed kraamstalmanagement is de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie.
In de kraamstal worden zeer veel handelingen uitgevoerd, zowel voor, tijdens als na de geboorte van de biggen. We staan niet altijd stil bij die acties: voeren we ze wel goed uit? Of zie je er misschien tegenop om iets (helemaal) anders aan te pakken?
Met het project Boerenvreugde willen DGZ en Inagro de varkenshouder ondersteunen met een reeks protocollen waarop enkele specifieke acties binnen het kraamstalmanagement duidelijk omschreven worden.
> Protocol 4: MELKOPNAME BIJ GROTE TOMEN
Volgende protocollen:
Onderwerpen die de volgende weken aan bod zullen komen: wateropname bij zeugen en het ideale reinigings- en ontsmettingsproces.
Verder op onze website vind je de vorige protocollen.
LEES MEER:
Meer info over het project 'Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen' vind je op onze overzichtspagina met projecten rond varkensgezondheid.
Het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen” wordt gesteund door de provincie West-Vlaanderen en www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/
De projectpartners: