078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Meestal verloopt de insleep van besnoitiose op een vrij bedrijf of in een vrij land via de aankoop of invoer van een besmet dier. Bij veel dieren verloopt de infectie zonder klinische symptomen maar zijn deze wel een bron van besmetting voor andere dieren. Ook in de acute fase zijn de symptomen (koorts, verhoogde traan- en neusvloei, occasioneel diarree) weinig specifiek. Hierdoor kan de ziekte lang onder de radar blijven.

Besnoitiose in België

Een eerste geval van besnoitiose in ons land werd in 2015 vastgesteld bij een Blonde d’Aquitaine stier geïmporteerd uit Frankrijk (Vanhoudt et al., 2015). In mei 2019 werd op een Waals beslag voor het eerst klinische besnoitiose vastgesteld bij dieren geboren in België. Deze besmetting kon worden teruggebracht tot een stier die in 2015 uit Frankrijk op dit beslag werd ingevoerd.

Nooit eerder werd in België besnoitiose vastgesteld op een bedrijf dat geen dieren uit een risicoland heeft aangekocht. Dat dit nu toch gebeurd is op het West-Vlaamse bedrijf, betekent dat besnoitiose aanwezig is in de Belgische rundveestapel.

 

Hoe verspreidt besnoitiose zich?

Besnoitiose is een parasitaire ziekte die vooral economische schade kan veroorzaken (magere dieren, aantasting van karkassen en onvruchtbaarheid van stier). Overdracht van de infectie gebeurt via bloedzuigende vliegen zoals dazen en stalvliegen. Ook het hergebruik van injectienaalden kan zorgen voor overbrengen van de parasiet. Een besmet rund wordt levenslang drager en vormt zo dus een risico voor andere dieren. Behandeling van de ziekte is niet mogelijk.

  
Foto's: uitgesproken huidletsels in chronische fase van de ziekte (bron: J.P. Alzieu en bedrijfsdierenarts)

Onderzoeksproject besnoitiose van Veepeiler Rund

Veepeiler Rund is ontstaan op initiatief van DGZ, ARSIA, de faculteit Diergeneeskunde van UGent en de landbouworganisaties. Op dezelfde manier is in Wallonië Gestion Prévention Santé (GPS) opgericht. Samen met GPS volgt Veepeiler Rund de sanitaire situatie in de rundveehouderij actief op en biedt ondersteuning bij specifieke bedrijfsproblemen en praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

In het kader van Veepeiler/GPS loopt er een onderzoeksproject om het risico op besnoitiose gelinkt aan invoer in kaart te brengen. Daarnaast bestudeert het onderzoeksproject de omvang van de verspreiding van de ziekte naar andere dieren op het beslag waar de ziekte is opgespoord, en of de ziekte zich mogelijk verspreid heeft naar andere beslagen.

In de praktijk wordt elk rund dat wordt geïmporteerd uit een risicoland (Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland) onderzocht voor besnoitiose.

Runderbesnoitiose is in België geen wettelijk bestreden ziekte en is niet aangifteplichtig. De detectie van besmette dieren heeft dan ook geen enkele impact naar bv. blokkering van het bedrijf. Echter gezien het economisch belang voor de ganse rundveesector is het belangrijk om zo snel mogelijk besmette dieren op te sporen om zo verdere spreiding tegen te gaan.

 

Neem contact op met je bedrijfsdierenarts van zodra je een vermoeden hebt van besnoitiose, ook al heb je geen dieren uit een risicoland geïmporteerd.

 

Meer lezen: de ziekte besnoitiose.