078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In België werd het eerste geval van parafilariose vastgesteld in 2008; een jaar later was er opnieuw een geval. Het betrof tweemaal aangekochte dieren uit Frankrijk. De laatste jaren duiken er in België steeds meer gevallen op.

Ziektekiem

Parafilariose bij het rund wordt veroorzaakt door de rondworm Parafilaria bovicola. 

De volwassen wormen migreren doorheen de onderhuidse weefsels en het spierweefsel van het rund. Hierdoor ontstaan in deze weefsels knobbels gevuld met bloed.

Na de paring, migreren de volwassen vrouwelijke wormen doorheen de huid naar de oppervlakte om daar hun eitjes te deponeren. Via de huidwonde die hierbij ontstaat, komt het bloed uit de onderhuidse knobbels vrij en wordt de typische bloedstreep op de huid zichtbaar. In het wondvocht bevinden zich de eitjes met daarin de microfilaria-larven (L1-larven).

Als tussengastheer fungeert een vlieg (Musca autumnalis). Deze wordt besmet met de L1-larven wanneer ze zich voedt op het wondvocht van geïnfecteerde runderen. De ontwikkeling tot de infectieuze L3-larve vindt plaats in de vlieg, waarna deze op haar beurt nieuwe runderen zal infecteren.

Overbrenging van de L3-larven gebeurt enkel via de vrouwelijke vliegen.

Het vee wordt voornamelijk besmet tijdens het weideseizoen, van de lente tot de zomer. Na een prepatente periode van 7 à 10 maanden is de L3-larve een volwassen P. bovicola-worm geworden die de huid perforeert.

Parafilariose rund
Foto: Rund met bloedstrepen in de huid, veroorzaakt door parafilariose.

Diagnose

Op basis van de klinische symptomen kan een waarschijnlijke diagnose gesteld worden.

Ter bevestiging kan men proberen om de eieren en de L1-larven microscopisch aan te tonen in het exsudaat (lage gevoeligheid) of eventueel ook volwassen wormen en/of eosinofielen in een biopt. Gezien de hoge waarschijnlijkheid op basis van de klinische symptomen is een biopt meestal niet nodig.

Preventie en behandeling

Ter preventie zijn vliegenbestrijding en behandeling van aangekochte dieren belangrijk.

Behandeling van de getroffen dieren gebeurt best met een inspuiting van ivermectine (200 mcg/kg) (geen pour-on), en dit ten minste 70 tot 90 dagen voor ze geslacht worden, opdat de letsels voldoende geheeld zouden zijn.