Brochure MitePrevent
Hoe kunnen we de bestrijding van de rode vogelmijt op een efficiënte manier aanpakken? Deze vraag stelden de onderzoekers van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en DGZ zich bij de start van het demonstratieproject MitePrevent. Hierbij plaatsten ze twee doelstellingen voorop: een monitoringprotocol uitwerken dat haalbaar is in de praktijk en de sector handvaten aanreiken op het vlak van preventie, monitoring en behandeling. Om hierop antwoord te kunnen bieden, gingen ze samen met 9 Vlaamse pluimveehouders aan de slag. De resultaten vind je in deze projectbrochure.
We boden 9 Vlaamse pluimveehouders een 5-wekelijkse monitoring van de vogelmijtpopulatie in hun stal aan. Tijdens een eerste bedrijfsbezoek brachten we met een visuele monitoring de kritieke plaatsen in de stal in kaart. Op basis hiervan plaatsten we vallen in de stal, waarmee een gedetailÂleerde telling van het aantal rode vogelmijten kon uitgevoerd worden. Op basis van grenswaarden werd er bepaald of de stal te kampen had met een lage (minder dan 500 mijten per val), middelhoge (tussen de 500 en 1000 mijten per val) of hoge (meer dan 1000 mijten per val) besmetting. Op regelmatige tijdstippen bespraken we de resultaten met de pluimveehouder en zochten we naar een mogelijke oorzaak en oplossing van een eventuele stijging in bloedluis-aantallen.
Het verslag van de aanpak, een overzicht van de monitorings-, preventie- en bestrijdingsmethoden en uiteraard de resultaten kun je lezen in de brochure.