Camprevent
Dit project bracht de belangrijkste risicofactoren voor insleep van Campylobacter op braadkippenbedrijven in beeld en zette bioveiligheid in als wapen tegen de aandoening.
Op 1 januari 2018 ging ILVO samen met DGZ van start met het project Camprevent. Het doel van het project was om via eenvoudige bioveiligheidsmaatregelen de insleep van de Campylobacter-bacterie in vleeskuikentomen te verminderen zodat de dieren op slachtleeftijd Campylobacter-vrij zijn of minder besmet zijn met deze bacterie.
Het Camprevent-project werd gefinancierd door de FOD en had als partners ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek), Faculteit Diergeneeskunde – UGent, DGZ en Sciensano.
Het project toetste de risicofactoren voor insleep van Campylobacter op braadkippenbedrijven die reeds beschreven zijn in de literatuur af op Belgische braadkippenbedrijven om zo een correct beeld te krijgen van de belangrijkste risicofactoren.
> Meer informatie over Campylobacter en het proceshygiënecriterium
Aanpak van het project
Tijdens het project werd een moleculair-epidemiologische studie uitgevoerd door 60 tomen (afkomstig van 15 bedrijven) op te volgen met wekelijkse staalnames van de kippen (mestdroppings) en door mogelijke risicofactoren op te sporen tot de kippen positief worden voor Campylobacter of tot slachtleeftijd. Dit moest leiden tot een ontwerp van een verhoogd bioveiligheidsprotocol met punten waarop de pluimveehouder zich kan baseren om de kans op Campylobacter-insleep te reduceren.
Op dezelfde bedrijven werd het bioveiligheidsprotocol vervolgens geïmplementeerd en grondig geëvalueerd door de haalbaarheid van de maatregelen na te gaan en opnieuw monsters te nemen van de braadkippen en eventuele risicofactoren.
Dit leidde tot een efficiënt en praktisch toepasbaar protocol (zie link hieronder).