078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Webinar videolinken: Nieuwe wetgeving preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie

Onlangs organiseerde AMCRA samen met Belpork en DGZ enkele webinars naar aanleiding van de nieuwe wetgeving over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR) bij dieren. Doelpubliek voor deze presentaties zijn houders en dierenartsen van varkens, vleeskippen en leghennen. Heb je ze gemist of wil je ze graag herbekijken? Dat kan vanaf nu.

Blauwtong en IBR: wat moet je weten voor veilige grensbeweiding?

Nu het weideseizoen op gang komt, is het goed om op de hoogte te zijn van de voorwaarden die gesteld worden in het kader van de grensbeweiding met Frankrijk, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg, voor zowel blauwtong (BTV) als infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR). We delen de info van het FAVV hierover.

Abortusonderzoek bij rundvee: kan één analyse volstaan?

Het huidige abortusonderzoek bestaat uit enkele verplichte analyses en wordt vaak aangevuld met bijkomende analyses. Dit zorgt voor complexe diagnostiek die heel wat kosten met zich meebrengt. In het nieuwste Veepeilerproject wordt onderzocht of het abortusonderzoek in de toekomst kan worden uitgevoerd met slechts één enkele PathoSense-analyse. Wil je deelnemen aan dit project? Lees dan snel verder.

Volg de webinars over nieuwe wetgeving preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie

Naar aanleiding van het nieuwe KB over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR) bij dieren, zullen houders van varkens, vleeskippen, leghennen en vleeskalveren een bedrijfsstatuut toegekend krijgen. Ben jij veehouder of dierenarts actief in één van deze sectoren? Dan ben je van harte welkom op de webinars waar zowel de nieuwe wetgeving als maatregelen om verantwoord om te gaan met antibiotica aan bod komen.

Mond-en-klauwzeer vastgesteld in Hongarije: wees waakzaam voor het virus

Er is een nieuwe besmetting met het mond-en-klauwzeer-virus (MKZ) bevestigd op een melkveebedrijf in het noordwesten van Hongarije, in de buurt van de stad Györ. De Hongaarse autoriteiten hebben ondertussen de vereiste maatregelen genomen om het risico op verdere verspreiding te beperken, waaronder een verbod op transport van vatbare diersoorten en hun producten. Het risico voor ons land is zeer laag maar waakzaamheid voor het virus is belangrijk, zo meldt het FAVV.

Achterhaal de oorzaak van neonatale kalverdiarree op jouw bedrijf

Neonatale kalverdiarree (NKD) is dé belangrijkste doodsoorzaak bij kalveren jonger dan een maand, en treft maar liefst één op vijf dieren. Een oorzaakgerichte aanpak is essentieel voor het behandelen van de ziekte en het opstellen van preventieve maatregelen. Dankzij de bedrijfsscan kalverdiarree, een uitgebreid PCR-pakket, wordt de oorzaak van NKD snel en nauwkeurig gedetecteerd. Ontdek meer over NKD en de bedrijfsscan kalverdiarree in dit nieuwsitem.

Optimaliseer jouw kudde voor zuivere A2-melk met de voordelige PCR-analyse van MCC

De vraag naar A2-melk neemt wereldwijd toe, voornamelijk omdat deze melk mogelijk beter verteerbaar zou zijn voor sommige mensen. Hierdoor kiezen meer en meer melkveeveehouders voor de productie van A2-melk. Om Vlaamse melkveehouders te ondersteunen bij deze marktvraag, lanceerde MCC in september 2024 een nieuwe PCR-test die het A2-gen in melk detecteert. Dankzij recente optimalisering van onze laboprocessen kunnen we deze PCR-test nu tegen een nóg aantrekkelijker tarief aanbieden.

1 tot 7 van de 379 resultaten