Is de wormbestrijding van jouw jongvee optimaal?
Doe mee aan het project ‘Wormtool’ en kom het te weten! DGZ werkt mee aan dit Vlaio-LA project, een samenwerking tussen de Universiteit Gent, ILVO & Inagro gericht op duurzame wormcontrole. De projectpartners zijn op zoek naar melkveebedrijven met weidegang (minstens 3 maanden) voor het jongvee die willen meewerken. Wil jij ziektepreventie verbeteren en verantwoord omgaan met ontwormingsmiddelen? Doe dan mee aan het Wormtool-project en krijg coaching over wormpreventie en duurzaam gebruik van wormmiddelen voor een gezondere veestapel!
Het voornaamste doel van wormbestrijding is ervoor te zorgen dat dieren in optimale gezondheid blijven en er geen productieverliezen optreden. Grazende dieren in hun eerste weideseizoen zijn bijzonder vatbaar voor worminfecties, en moeten nog immuniteit opbouwen. Het doel van dit project is de duurzaamheid van wormbestrijding te verhogen, waardoor de productiviteit van het jongvee verbetert en resistentie tegen ontwormingsmiddelen wordt vertraagd.
Dit project streeft naar de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke én goedkope beslissings-ondersteunende tool voor gerichte en duurzame bestrijding van worminfecties bij jongvee op melkveebedrijven. Deze tool zou de dierenarts en de veehouder vóór de start van het weideseizoen kunnen adviseren over de maatregelen die ze kunnen nemen. Door de Wormtool toe te passen op deelnemende melkveebedrijven zullen ontwormingen effectiever worden geïntegreerd in het graasbeheer, waardoor resistentie wordt vertraagd.
Bovendien biedt dit project waardevolle inzichten voor jou als veehouder! Door deel te nemen aan het onderzoek ontvang je gedetailleerde informatie en advies over de groei en besmettingsgraad van jouw jongvee en de economische impact van worminfecties. Daarnaast verstrekken de projectpartners, in samenspraak met jouw bedrijfsdierenarts, advies over duurzame wormbestrijdingsmethoden op maat van jouw bedrijf. Bovendien krijg je de kans om deel te nemen aan bedrijfsbezoeken, workshops en webinars over duurzame wormbestrijding, waarbij je kunt leren van zowel andere veehouders als van experts. De projectpartners streven ernaar om samen met jou een effectieve kennisuitwisseling op te zetten en praktische inzichten te delen binnen dit project.
Gedurende 3 opeenvolgende jaren zullen 120 melkveebedrijven opgevolgd worden met halfjaarlijkse bedrijfsbezoeken (bij het inweiden en opstallen). Tijdens de gehele projectperiode kun je rekenen op ondersteuning en een snelle respons op al jouw vragen. Uiteraard blijft jij de beslissingsbevoegdheid houden over jouw bedrijf en je hebt het recht om op elk moment de samenwerking te beëindigen.
Schrijf je in!
Ben je ervan overtuigd dat dit iets voor jou is? Schrijf je dan nu in door de QR-code te scannen of door te surfen naar https://forms.office.com/e/qan0NUxiXG.
Wil je liever nog meer informatie, surf dan naar www.wormtool.be of neem contact op met de projectleden:
Janne.Goes@UGent.be / 09 264 74 00
Evi.Canniere@inagro.be / 051 27 33 52
Helena.Ferreira@ilvo.vlaanderen.be / 09 272 23 38