Winnaars DGZ Bioveiligheid Award inspireren met hun voorstellingsfilmpjes
Wij zijn trots op de zes winnaars van de DGZ Bioveiligheid Award, stuk voor stuk fiere en gedreven veehouders voor wie bioveiligheid hun dagelijkse manier van werken is. En dat merk je aan alles wat ze doen. Wil je ook weten hoe zij dit aanpakken? Laat je inspireren door hun filmpjes!
WINNAARS MELKVEEBEDRIJVEN
Familie Guns - Korenblokhoeve
Familie De Clercq-De Roo - Joliehoeve
Familie Criel - Armeindekenshoeve
Familie Guns - Korenblokhoeve
Op hun Korenblokhoeve (Tielen) hebben Jan en Hilde, samen met hun zonen Nick en Maarten een meer dan gezonde kijk op bioveiligheid. Hun visie is om burger en veehouder dichter bij elkaar brengen, daarom laten ze bijvoorbeeld hun gasten kennismaken met de boerenstiel in hun event- en vergaderruimte met zicht op de stal. Als je hun bedrijf binnenkomt, valt het ook direct op dat er heel veel laarzen klaar staan. Zo bewijzen zij dat je ook bioveilig gastvrij kunt zijn.
Familie De Clercq-De Roo - Joliehoeve
Ook Jo en Stefanie van de Joliehoeve (Deinze) denken tot in de kleinste details na over bioveiligheid en dat merk je aan alles wat ze doen. Als ze bijvoorbeeld merken dat hun dieren gezondheidsproblemen hebben, aarzelen ze niet om hun bedrijfsdierenarts erbij te halen en monsters te laten onderzoeken in het laboratorium. Dankzij een doorgedreven entsysteem houden zij griep op hun bedrijf onder controle. Antibiotica gebruiken ze alleen als het echt niet anders kan.
Familie Criel - Armeindekenshoeve
Samen met zijn vrouw en zonen bewijst Luc van de Armeindekenshoeve (Sleidinge) dat je geen splinternieuw bedrijf moet hebben om een goed bioveiligheidsbeleid te voeren. Hij zoekt constant maatregelen die bij zijn bedrijf passen en die eenvoudig en goedkoop door te voeren zijn. Zo ontwierp hij een kruiwagen voor pasgeboren kalveren die na elk gebruik grondig wordt gereinigd en ontsmet. En hun aanpak loont: al drie jaar op rij mag de familie Criel uitpakken met het kwaliteitscertificaat van MCC!
WINNAARS VLEESVEEBEDRIJVEN
Familie Leyssens - Hof te Berchemveld
Familie Van Kerckvoorde - Hoeve Boterhoek
Familie Vindevogel-Desmet - Hof Van Ename
Familie Leyssens - Hof te Berchemveld
Op vlak van bioveiligheid laten Geert en Tinneke van Hof te Berchemveld (St.-Laureins-Berchem) niets aan het toeval over, noch voor hun dieren, noch voor de klanten van hun hoeveslagerij. Er werd dan ook heel hard nagedacht over de stal waar de kalverhutjes staan: bij de opstelling van de iglo’s werd rekening gehouden met koude-inval en windrichting. En de vloer van de stal helt af, waardoor de urine op een propere manier kan worden afgevoerd.
Familie Van Kerckvoorde - Hoeve Boterhoek
Op hoeve Boterhoek (Lievegem) heeft Jean-Paul een uitgesproken visie op bioveiligheid. Zelf voert hij alle hygiënemaatregelen tot in de puntjes uit en maakt al zijn bezoekers met een positieve communicatie duidelijk waarom die regels zo belangrijk zijn. Ook zijn bedrijfsdierenarts, met wie hij heel goed samen werkt, weet dit: hij werkt enkel met bedrijfseigen materiaal zodat de dieren op die manier niet door virussen of bacteriën van andere bedrijven kunnen besmet worden.
Familie Vindevogel-Desmet - Hof Van Ename
Geert en Ann-Sophie houden samen met hun zoon Henri alle delen van het Hof Van Ename (Bossuit) kraaknet, zowel de oude als de nieuwe delen, en binnen en buiten de stallen. De huisvesting van de dieren is zo ingericht dat alles heel efficiënt kan worden gereinigd en ontsmet. Zo hebben ze een innovatief systeem om de urine achter de kalverhutjes te laten weglopen. Doordat ze hun dieren met de best mogelijke zorgen omringen, merken ze heel snel op als een kalf of koe zich iets minder voelt.