Wees waakzaam voor eikelintoxicatie!
Door de afgelopen droge zomer zijn al heel wat onrijpe eikels van de bomen gevallen en door wind en storm kunnen er grote hoeveelheden eikels in de weide terecht komen. Runderen gaan, zeker bij beperkt aanbod aan gras of andere voedermiddelen, ook eikels eten. Eikels zijn echter giftig voor runderen en ook voor kleine herkauwers en paarden. Waakzaamheid in deze periode is aan te raden.
Droge en warme zomers zoals de voorbije zomer verhogen het risico op eikelintoxicatie bij runderen, kleine herkauwers en paarden. Door de droogte vallen grote aantallen (onrijpe) eikels van de bomen en komen door wind en storm mogelijk in de weides terecht. Bovendien is het grasaanbod klein door de extreme droogte. Wanneer het grasaanbod beperkt is en de dieren worden niet bijgevoederd gaan runderen ook eikels eten. En daar schuilt een gevaar.
Eikels bevatten namelijk bepaalde tannines die giftig zijn. Vooral onrijpe, groene eikels en groene eikenbladeren bevatten veel van deze stoffen. Bruine eikels bevatten minder van deze stof, maar wanneer er een grote hoeveelheid van wordt opgenomen kunnen deze ook vergiftiging veroorzaken. Vergiftiging kan aanleiding geven tot sloomheid, verminderde eetlust, overmatig drinken, koliek, oedeemvorming en uiteindelijk nierfalen met sterfte.
Er bestaat geen antigif tegen eikelvergiftiging, een behandeling is enkel ondersteunend. Voorkomen is dus de boodschap. Laat dieren daarom niet op percelen grazen waar veel eikels liggen en het grasaanbod beperkt is of voeder de dieren op deze percelen voldoende bij. Hou je dieren goed in de gaten en contacteer zo snel mogelijk je dierenarts als je ook maar enig vermoeden hebt van eikelvergiftiging.
Geval uit de praktijk: eikelintoxicatie bij een paard
Dat sterfte door eikelintoxicatie actueel is, blijkt in onze autopsiezaal waar onlangs een paard werd binnengebracht dat acuut gestorven was na een plotse diarree. Het onderzoek toonde aan dat de buikholte van het dier gevuld was met meerdere liters vocht en dat er een maagruptuur was. In de maag zelf werden veel restanten van kapot gemalen eikels gevonden. De darmen bleken fel uitgezet en ontstoken. Op basis van de maagdarmontsteking en het grote aantal eikels dat in de maag zat, kon de diagnose duidelijk gesteld worden: dit paard was gestorven aan eikelintoxicatie.
De diergeneeskundige uitleg over dit geval uit de praktijk kun je lezen op Gezondedieren.be, onze dierenartsenblog waarmee we dierenartsen willen ondersteunen in hun dagelijkse praktijk.