Wat doe je bij een vermoeden van blauwtong?
In Nederland raken steeds meer bedrijven besmet met blauwtong serotype 3, een serotype waar nog geen vaccin voor beschikbaar is binnen de Europese Unie. Het valt moeilijk te voorspellen hoe het virus zich zal verspreiden en of ook Belgische bedrijven ermee te maken zullen hebben. Op de besmette bedrijven in Nederland worden ernstige klinische symptomen waargenomen. Waakzaam zijn voor de symptomen en actie ondernemen in geval van een verdenking is dus belangrijk. Wat staat je te doen bij een vermoeden?
Ook al herwon België zijn vrije status in juni 2023, gezien de situatie in Nederland is het uiterst belangrijk om waakzaam te blijven voor blauwtong. Het is namelijk in het belang van alle veehouders dat eventuele besmettingen snel worden vastgesteld om een beeld te krijgen over de verspreiding. Weet ook dat het melden van een blauwtongverdenking op jouw bedrijf niet automatisch inhoudt dat je bedrijf geblokkeerd zal worden of dat de dieren geruimd moeten worden.
Direct melden
Heb jij of je bedrijfsdierenarts een vermoeden van blauwtong? Contacteer dan onmiddellijk de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtong (zie uitleg procedure FAVV montsterneming en analyse bij verdenking). De analysekosten worden betaald door het FAVV.
Blauwtong is niet besmettelijk: de ziekte gaat niet over van dier op dier en ook niet van dier op mens. Het serotype waar de Nederlandse bedrijven mee besmet zijn, is serotype 3. Dit is een nieuw type waar nog niet van gekend is hoe het in Nederland is terechtgekomen waardoor ook niet kan voorspeld worden hoe het zich zal gedragen. Bovendien is er in Europa (nog) geen vaccin geregistreerd voor dit serotype.
Symptomen
Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-pagina.
Besmette knutten zijn boosdoener
Blauwtong wordt veroorzaakt door beten van knutten (familie van de muggen) die besmet zijn met het virus. Heel wat herkauwers kunnen erdoor besmet raken, maar schapen zijn het meest gevoelig. De verwachting in Nederland is dat het virus zich de komende weken en maanden verder zal verspreiden, zolang de knutten actief zijn. Daarnaast kan het virus ook overgedragen worden door naalden. Als je dieren behandelt of vaccineert, is het dus enorm belangrijk om per dier een schone naald te gebruiken.
Je kunt ook rekening houden met het gedrag van knutten. Tijdens de schemertijd zijn die namelijk extra actief dus als je je dieren dan kunt opstallen, verklein je het risico dat ze geïnfecteerd raken door steken van besmette knutten. Uiteraard kunnen ook dierbewegingen vanuit besmette naar niet besmette gebieden voor verspreiding zorgen.
Eenmaal dieren besmet zijn, is het belangrijk ze zorgvuldig te behandelen. Aangezien het om een virusinfectie gaat, kunnen alleen maar ondersteunende medicijnen toegediend worden zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, en daarnaast eventueel antibiotica als er ook sprake is van secundaire bacteriële infecties.
Geef je dieren een goeie verzorging en vooral: wees alert!
Bron: GD
Meer info:
- op de FAVV-website vind je o.a. alle info over maatregelen, procedures en intracommunautair verkeer.
- op de website van Royal GD (de Nederlandse tegenhanger van DGZ) vind je alle info over het Nederlandse blauwtongdossier.
- op de website van NVWA: overzicht van de actuele dierziekten in Nederland en Europa.