Boerenvreugde: vrijloopkraamhokken in de praktijk
Het stikstofdecreet en de mogelijke nieuwe normen voor dierenwelzijn, roepen heel wat vragen op over het al dan niet investeren in vrijloopkraamhokken. Zeugenhoudsters Nancy en Marleen deelden op 7 februari hun tips over vrijloopkraamhokken tijdens een inspiratienamiddag van het project Boerenvreugde, georganiseerd door DGZ en Inagro.
Flexibele indeling
Bij de bouw van een nieuwe kraamstal is het noodzakelijk om na te denken over de plaatsing van vrijloopkraamhokken. Zelfs als je van plan bent om nog steeds traditionele kraamhokken te plaatsen is het handig te bouwen in rijen van drie. Mocht een verplichting in de toekomst komen, kunnen de drie kraamhokken worden omgevormd tot twee vrijloopkraamhokken.

Foto Inagro

Foto Inagro
Bij een kraamstal met vrijloopkraamhokken is het essentieel dat de ruimte koel genoeg blijft voor de zeugen. De temperatuur in de stal kan het gedrag van de zeug beïnvloeden. Nancy en Marleen merkten bijvoorbeeld dat er in de zomer meer doodliggers zijn dan in de winter. Beide werken met vrijloopkraamhokken met een kooi, waarbij de zeugen tijdens het werpproces worden vastgezet. Na de behandeling van de biggen worden de kooien geleidelijk geopend, zodat de zeugen rustig kunnen wennen aan de vrijloop.
Bij het openzetten van de kooien houden ze rekening met gelten en 'probleem'-zeugen: deze worden als laatste vrijgelaten. Het openzetten van de kooien gebeurt telkens na de laatste voederbeurt, dan zijn de zeugen rustiger.
Het beeld van biggen die drinken zonder een kooi die in de weg zit, is onbeschrijfelijk.
Werken in een vrijloopkraamhok
Nancy en Marleen gaven aan dat het werken met vrijloopkraamhokken even zoeken was. Ze moesten namelijk het juiste aantal voederbeurten vinden om de kans op doodliggers te verminderen. Inmiddels hebben ze een schema van maximaal vier voederbeurten per dag. Om de biggen te stimuleren vast voedsel op te nemen, komt het erop neer om te spelen met de omgevingstemperatuur en met de voedergift van de zeug.

Foto Inagro
Tips & tricks
Enkele tips uit de inspiratienamiddag:
- Voorzie een lage instap bij elk kraamhok.
- Kies voor een kooi op wielen of werk met twee personen om de kooien van de zeug te openen of te sluiten.
- Houd een klein plankje bij je als je bij de zeug komt.
- Zorg ervoor dat de biggen altijd een uitweg hebben, bijvoorbeeld door de kooi in een V-vorm te plaatsen.
- Een goed biggennest is zeer belangrijk; hang een lichtje in het biggennest zodat de biggen het nestje gemakkelijk vinden.
- Leg een jutezak op het biggennest tijdens het werpen en na het werpen in het nestje.
Heb je vragen over dit thema of over het Boerenvreugde-project?
Neem dan gerust contact op via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23, onze helpdeskmedewerkers helpen je graag verder. Of neem een kijkje op onze website.

Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo, www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.
Tekst: Inagro