078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het ontstaan van A2-melk

Hoewel op dit moment de positieve impact van A2-melk op de gezondheid van de mens nog niet is bewezen, stappen melkveehouders wereldwijd over naar de productie van A2-melk om aan de stijgende marktvraag te voldoen.

Of een koe al dan niet A2-melk produceert, wordt bepaald door haar genetica. Er is aanzienlijke genetische variatie onder melkveerassen. Zo zouden de rassen Jersey, Guernsey en Brown Swiss voornamelijk A2-melk produceren en in Holstein Friesian-kuddes zou 40% van de koeien van nature A2-melk produceren, hoewel duidelijke en betrouwbare cijfers ontbreken. Om zeker te weten wat de genetica van een dier is, blijft genetisch testen noodzakelijk.

PCR-analyse detecteert A2-melk

Om melkveehouders een duwtje in de rug te geven om hun kuddes te optimaliseren voor de productie van zuivere A2-melk, biedt MCC sinds september 2024 een PCR-analyse aan waarmee je kunt vaststellen of een individuele koe A2-melk produceert en of het tankmelkmonster zuivere A2-melk bevat. Hiermee krijg je inzicht in welke koeien A2-melk produceren, zodat je gericht kunt fokken en een kudde kunt opbouwen die uitsluitend A2-melk produceert.

Nieuw voordelig tarief

Dankzij de recente optimalisatie van onze laboprocessen kunnen we de PCR-test nu aanbieden voor slechts 29,69 euro per monster (excl. BTW) – een aanzienlijke besparing ten opzichte van het eerdere tarief van 73,86 euro (excl. BTW). De analyse kan worden aangevraagd via het ‘aanvraagformulier diagnostiek melk’. De doorlooptijd bedraagt 5 werkdagen.

Meer weten?

Heb je vragen over de PCR-analyse of wil je meer weten over A2-melk? Contacteer de helpdesk van MCC via info@mcc-vlaanderen.be of 078 05 05 23. Onze medewerkers helpen je graag verder.