Vogelgriepseizoen begonnen: is je bedrijf voorbereid op toenemende infectiedruk?
Het FAVV informeert dat het vogelgriepseizoen is begonnen, met de afgelopen weken een aantal vaststellingen van besmette wilde vogels aan onze kust. De verwachting is dat de infectiedruk de komende weken zal toenemen. Daarom doen we een warme oproep aan alle pluimveehouders om de bioveiligheidsmaatregelen op het bedrijf onder de loep te nemen en indien nodig aan te passen om de toenemende infectiedruk het hoofd te kunnen bieden en insleep te voorkomen.
Uit de kaarten uit het Europese meldingssysteem ADIS blijkt dat er langs de migratieroutes van wilde vogels die ons land passeren, in de afgelopen maand al meerdere besmettingen zijn gevonden, zowel bij wilde vogels als op pluimveehouderijen in o.a. Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Kaart 1: Besmettingen met hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij gehouden vogels (blauw) en pluimvee (rood) (Bron: FAVV/ADIS)
Kaart 2: Besmettingen met hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij wilde vogels (Bron: FAVV/ADIS)
Door de verslechterende weersomstandigheden ten noorden van ons land zullen steeds meer trekvogels zuidwaarts trekken. Hierdoor wordt verwacht dat de infectiedruk in de komende weken geleidelijk zal toenemen. Hoe hoog deze druk rond onze pluimveehouderijen zal zijn, is moeilijk te voorspellen. De herfstige weersomstandigheden (koele temperaturen, vochtig en mistig weer) zorgen ervoor dat vogelgriepvirussen langer in het milieu overleven, waardoor het risico op insleep in de stallen toeneemt.
Bioveiligheidsmaatregelen aanscherpen
Het FAVV roept daarom alle pluimveehouders op om de bioveiligheid op en rond de bedrijven opnieuw te versterken en alle nodige preventieve maatregelen om insleep te voorkomen strikt toe te passen. Bioveiligheid is maar zo sterk als de zwakste schakel op het bedrijf. In dat kader wordt ook verwezen naar de jaarlijkse bioveiligheidsenquête, die kan helpen om je situatie in kaart te brengen en met behulp van FarmFit indien nodig samen met je dierenarts een actieplan op te stellen.
Het FAVV onderzoekt of de algemene preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw moeten worden opgeschaald. Zo wordt geëvalueerd of het ophokken van vogels op pluimveebedrijven en bij handelaars op korte termijn opnieuw moet worden ingesteld en of de uitlaadregeling opnieuw moet worden verstrengd.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Meer informatie over o.a. de vogelgriepsituatie in België is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels en wat te doen bij sterfte van wilde vogels.
Bron: FAVV