Vogelgriep update: nieuw geval bevestigd bij pluimveebedrijf in Wingene
Op zondag 2 oktober 2022 werd op een commercieel pluimveebedrijf in Wingene (provincie West-Vlaanderen) hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Net als bij de eerdere gevallen wordt ook rond deze haard een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km ingesteld. Het FAVV kondigt bovendien afschermplicht aan vanaf 5 oktober voor alle geregistreerde pluimveehouderijen.
Het bedrijf in Wingene ligt in de bewakingszone Beernem, nabij de buitengrens van die zone. Aangezien er geen contacten waren met de eerdere besmettingen, gaat het vermoedelijk om een nieuwe introductie vanuit wilde vogels.
Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden.
Deze nieuwe besmetting komt bovenop de 5 besmettingen die de week voordien al werden vastgesteld: bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en op 3 pluimveebedrijven in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). De afgelopen twee weken is het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels sterk toegenomen, waardoor ook het risico op besmetting van pluimvee sterk stijgt.
Afschermplicht vanaf 5 oktober 2022
Omwille van deze situatie verwacht het FAVV een zwaar vogelgriepseizoen. Daarom heeft David Clarinval, minister van landbouw, beslist om de afschermplicht (door ofwel de dieren binnen te houden ofwel ze onder netten te plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel* geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel zal ingaan vanaf woensdag 5 oktober 2022.
Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raadt het FAVV ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, ook drenken gebeurt bij voorkeur afgeschermd.
* Sanitel: een Belgisch systeem voor geïnformatiseerd beheer van de identificatie, de registratie en het toezicht op dieren (runderen, schapen, geiten, herten, pluimvee).
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Bericht op de website van het FAVV over de H5N1-besmetting in Wingene.
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels of wat te doen in geval van verdachte sterfte bij wilde vogels.
Bron: FAVV