Vogelgriep update: besmetting met hoogpathogeen influenzavirus bevestigd in Wervik
Vandaag, vrijdag 20 januari 2023, bevestigt het FAVV een nieuwe besmetting met een hoogpathogeen H5-virus op een commercieel pluimveebedrijf in Wervik, pal op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen. Ondertussen worden alle maatregelen genomen om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen. Gezien de aanhoudende infectiedruk vanuit wilde vogels, blijft een goede bioveiligheid topprioriteit op onze pluimveebedrijven.
De 3 km beschermingszone en 10 km bewakingszone die rond de nieuwe haard worden afgebakend, liggen in West-Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk. De nieuwe bewakingszone overlapt minimaal met de bewakingszone Houthulst. In het overlappende deel wordt de timing van de bewakingszone Wervik van kracht. Vooral de beschermingszone Wervik is een pluimveedense zone met veel braadkippen. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Luik. Op de website van het FAVV vind je alle instructies en een beschrijving van alle maatregelen.
2022 kende triest record aan uitbraken vogelgriep
Vorig jaar werden in ons land maar liefst 29 uitbraken bevestigd bij gehouden pluimvee en vogels. Alhoewel beperkter dan in andere lidstaten betekent dit toch een triest record. Het gaat meer specifiek om 18 uitbraken op commerciële pluimveebedrijven, 1 in een dierenpark en 10 bij hobbyhouders. Er werden daarnaast doorheen het jaar ook zo’n 220 besmette wilde vogels gevonden in het hele land. Vooral wilde eenden, ganzen en meeuwen werden getroffen, maar er zijn ook bijna 40 besmette roofvogels gevonden. Zoals hierboven aangegeven, werden ook dit jaar al nieuwe besmettingen vastgesteld.
De meeste besmettingen gebeuren dus bij wilde vogels, zogenaamde “primaire besmettingen”, die op hun beurt een gevaar kunnen vormen voor gehouden pluimvee wanneer de twee met elkaar in contact komen. Dit is een belangrijke vaststelling want het betekent dat de maatregelen die het FAVV oplegt en de preventieve maatregelen en bioveiligheid die de pluimveesector toepast wel degelijk helpen om besmettingen met en verspreiding van vogelgriep te voorkomen.
Pluimvee preventief beschermen
Het ziet er niet naar uit dat de H5-virussen snel zullen verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat iedereen (preventieve) maatregelen neemt om ons pluimvee zoveel mogelijk te beschermen en ervoor te zorgen dat ze niet in contact komen met wilde vogels. Voor commerciële pluimveehouderijen gelden al jaar en dag strenge bioveiligheidsmaatregelen en sinds 5 oktober 2022 een ophokplicht.
Het aantal nieuwe besmettingen in wilde vogels blijft onverminderd hoog wat betekent dat de omgevingsdruk als gevolg van besmettingen bij wilde vogels nog steeds erg groot is. De laatste weken lijkt het virus vooral te circuleren in meeuwen en dat in het hele land. Waakzaamheid en een goede bioveiligheid blijven dan ook cruciaal in de strijd tegen dit hardnekkig virus.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Bericht op de website van het FAVV over de meest recente H5N1-besmetting.
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels of wat te doen in geval van verdachte sterfte bij wilde vogels.
Bron: FAVV