078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De eerste elementen van het onderzoek wijzen erop dat de vogels mogelijk besmet werden, op een evenement voor neerhofdieren dat liep tussen 16 en 19 januari in “Hall des criées” in Battice. De twee hobbyhouders namen hieraan deel. De kans bestaat dus dat nog andere dieren besmet geraakt tijdens het evenement.

Strenge bioveiligheidsmaatregelen in de zones

Binnen de 10 km zone moeten alle pluimveehouders (professionele en particuliere houders) hun pluimvee afschermen. In de 3 km zone geldt deze verplichting ook voor andere vogels.

Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden

Afschermplicht voor professionele houders, ook sterk aanbevolen voor particulieren

Na een periode van relatieve rust, heeft de vogelgriep de afgelopen weken opnieuw aan intensiteit gewonnen. In onze buurlanden zijn al besmettingen op bedrijven vastgesteld. Daarom heeft Minister van Landbouw David Clarinval op 23 november de afschermplicht voor pluimvee heringevoerd. Deze maatregel geldt voor alle professionele en geregistreerde hobbyhouders.

Volgens de bevoegde regionale gezondheidsautoriteiten (AVIQ, Departement Zorg, Vivalis en de Inspectie Hygiëne van het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap), blijven gevallen van overdracht van dier op mens zeer zeldzaam en de overdracht van mens op mens is onwaarschijnlijk. Tot nu toe is er in Europa, met uitzondering van Engeland, geen enkele besmetting met vogelgriep bij mensen vastgesteld. Omdat de besmetting al twee weken geleden heeft plaatsgevonden, is de kans dat iemand vandaag de ziekte nog ontwikkelt minimaal. De tijd tussen blootstelling aan een besmet dier en het opduiken van de symptomen is maximaal 14 dagen.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV