Vogelgriep update: besmetting met hoogpathogene vogelgriepvariant bevestigd in Veurne
Het FAVV meldt een bijkomende besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 in West-Vlaanderen. Het gaat om een vermeerderingsbedrijf in Veurne, dat op zo’n 5 kilometer van het kalkoenbedrijf in Alveringem ligt waar eerder deze week een besmetting bevestigd werd, en op minder dan een kilometer van de Franse grens. De dieren van het getroffen bedrijf worden geruimd en de beschermingszones worden ingesteld. Hou de gezondheid van je pluimvee nauwlettend in de gaten en contacteer onmiddellijk je dierenarts als je toegenomen ziekte of sterfte merkt.
De 10 km bewakingszone rond het nieuw getroffen bedrijf overlapt in grote mate met de bestaande zones Warhem en Alveringem. De bewakingszone Warhem die vorige week werd afgebakend n.a.v. een besmetting in Frankrijk wordt geschrapt op vrijdag 29 december, aangezien deze zone nu volledig opgenomen is in de bestaande zones Alveringem en de nieuwe zones Veurne. Binnen de bewakingszone moeten alle houders (zowel professionele als particuliere en hobbyhouders) pluimvee afschermen van de buitenwereld, binnen de 3 km beschermingszone geldt de afschermplicht niet alleen voor pluimvee, maar ook voor vogels.
In de nieuwe zones Veurne worden vanaf woensdag 3 januari 2024 derogaties van kracht voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren. In het deel van de zones Alveringem dat overlapt met de zones Veurne, worden de bestaande derogaties tot dan geschrapt.
Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden.
Kaart van de beperkingszones
Beschermingszone Diksmuide omgezet in bewakingszone
In de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 december is de beschermingszone Diksmuide omgezet in bewakingszone. Daar gelden voortaan de maatregelen van een 10 km-zone. Volgende week wordt in deze zone de eindscreening georganiseerd. Als de resultaten gunstig zijn, wordt deze zone – zoals gepland – op 7 januari opgeheven.
Wees waakzaam
Het geval in Veurne is al de vierde besmetting met vogelgriep van het type H5 in West-Vlaanderen in een maand tijd. Dit wijst erop dat het risico op nieuwe besmettingen erg reëel is. Merk je toegenomen sterfte en/of ziekte bij het pluimvee, contacteer dan onmiddellijk de dierenarts, zodat nieuwe besmettingen zo snel mogelijk kunnen worden opgespoord. Het is uiterst belangrijk alle preventie- en bioveiligheidsregels strikt op te volgen en ervoor te zorgen dat je pluimvee afgeschermd wordt, zodat contact met wilde vogels kan worden vermeden. Sowieso is het verplicht om de dieren binnen te drenken en voederen (cfr. afschermplicht sinds 9 december 2023, meer info in ons nieuwsbericht van 8 december).
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels en wat te doen bij sterfte van wilde vogels.
Bron: FAVV