Vogelgriep update: hoogpathogene variant bevestigd in Alveringem
Het FAVV meldt dat er opnieuw vogelgriep werd vastgesteld in West-Vlaanderen. Deze keer gaat het om een besmetting met vogelgriep type H5 in een kalkoenenbedrijf in Alveringem. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. De bewakingszone overlapt deels met de bewakingszone Warhem en bewakingszone Diksmuide. Deze nieuwe besmetting betekent een ongunstige evolutie waardoor het belang van een strikte bioveiligheid nog maar eens benadrukt wordt. Er zijn dan ook strenge maatregelen in de nieuwe zones.
Het getroffen kalkoenbedrijf ligt in de bewakingszone die werd afgebakend naar aanleiding van een uitbraak vorige week in het Franse Warhem. Aangezien de nieuwe zones bijna de volledige bewakingszone Warhem omvatten en deels op Frankrijk vallen, worden de zones Warhem en Alveringem gefuseerd. In deze nieuwe zones liggen er een 40-tal pluimveebedrijven. Er is ook een zeer minieme overlap met de bewakingszone Diksmuide. Aangezien hier geen pluimveebedrijven betrokken zijn, blijft de vooropgestelde timing voor de zones Diksmuide behouden.
Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden.
Kaart van de beperkingszones
Afschermplicht
Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee dat nog op het bedrijf in Alveringem aanwezig is, geruimd. In de zones rond de nieuwe haard worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Zo geldt de afschermplicht in de zone van 10 km voor pluimvee van alle houders, dus ook particuliere houders en hobbyhouders. In de 3 km zone geldt deze afschermplicht niet alleen voor pluimvee maar ook voor vogels. De afschermplicht is sinds 9 december 2023 trouwens van kracht voor alle professionele houders en hobbyhouders. Dit betekent dat alle pluimvee, met uitzondering van loopvogels, moeten worden binnengehouden of onder netten worden geplaatst. Hoewel het niet verplicht is, worden particuliere houders aangeraden om ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren.
Hoge virusdruk
Na ruim vijf maanden van relatieve rust, is de epidemiologische situatie gedurende de afgelopen weken opnieuw ongunstig geëvolueerd, vooral in de Westhoek. Vandaar het belang van de afschermplicht en het strikt respecteren van alle preventieregels en bioveiligheid.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels en wat te doen bij sterfte van wilde vogels.
Bron: FAVV