Vogelgriep update: besmetting op commercieel pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas
Na eerdere besmettingen bij hobbyhouders in de provincie Luik meldt het FAVV voor de eerste keer dit jaar een besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 op een commerciële pluimveehouderij. Het gaat om een leghennenbedrijf in de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Gillis-Waas. Alle maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan worden genomen. Door deze uitbraak is België niet langer vrij van vogelgriep bij pluimvee en wordt het betrokken WOAH-statuut opgeschort. Dit nieuwe geval benadrukt bovendien het belang van strikte preventieregels en een doorgedreven bioveiligheid.
Zowel de dieren op het bedrijf zelf, als deze van een aanpalend leghennenbedrijf worden vandaag geruimd. Rond de haard bakent het FAVV de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) af.
Binnen de 10 km zone moeten alle pluimveehouders (professionele en particuliere houders) hun pluimvee afschermen. In de 3 km zone geldt deze verplichting ook voor andere vogels. In de rest van het land moeten vogels en pluimvee van particuliere houders niet verplicht worden afgeschermd. Ze moeten wel binnen of afgeschermd voer en water krijgen.
De bewakingszone ligt deels in Nederland. Voor de commerciële bedrijven die in het Belgische deel van de zones liggen, zijn er vanaf maandag 24 februari derogaties mogelijk voor de afvoer van braadkippen en broedeieren.
Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden.
Oproep tot waakzaamheid
Deze besmetting komt bovenop de 5 besmettingen van de afgelopen weken bij particuliere houders in de provincie Luik. Ook bij wilde vogels wordt een stijgend aantal besmettingen gemeld, wat betekent dat de virusdruk rond commerciële pluimveehouderijen opnieuw hoog is en dat het risico van een introductie van vogelgriep in de stallen aanzienlijk is. Wees dus waakzaam en pas alle preventie- en bioveiligheidsmaatregelen strikt toe.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de zones en maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels en wat te doen bij sterfte van wilde vogels.
Bron: FAVV