Hoe ontstaat hemorrhagic bowel syndrome? Zoek naar het antwoord samen met Veepeiler en de faculteit Diergeneeskunde
In 2020 startte Veepeiler Rund samen met de faculteit Diergeneeskunde (UGent) een project om beter inzicht te krijgen in de oorzaak en het verloop van hemorrhagic bowel syndrome (HBS). In het kader van dit project zijn we op zoek naar levende dieren met HBS, alsook bedrijven die recent te maken hadden met deze ziekte. Op deze manier hopen we meer inzicht te krijgen in de oorzaak van deze aandoening en de factoren die haar uitlokken.
Hoe kun jij mee op zoek gaan naar de oorzaak van HBS en het verloop van de ziekte helpen uitklaren?
- Heb je een levend dier waarvan je vermoedt dat het aan HBS lijdt, en lijkt het jou en je bedrijfsdierenarts aangeraden om het te laten onderzoeken aan de faculteit?
Neem dan contact op met de Vakgroep inwendige ziekten grote huisdieren van de faculteit Diergeneeskunde op het nummer 09 264 75 90.
Een levend dier levert ideaal onderzoeksmateriaal om antwoorden te kunnen bieden in dit onderzoek. - Werd jouw bedrijf geconfronteerd met de HBS-problematiek (nu of in de laatste vijf jaar) en wil jij deelnemen aan dit onderzoek dat de risicofactoren gedetailleerd in kaart brengt?
Stuur dan een mail met je contactgegevens naar Bert De Jonge (Bert.DeJonge@UGent.be). Ook als je meer informatie wil, kun je bij Bert terecht.
Wat is hemorrhagic bowel syndrome?
Hemorrhagic bowel syndrome of HBS treft voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie, vaak met sterfte binnen de 48 uur na het ontstaan van de symptomen. Typische ziektetekenen zijn onder meer: een plotse daling van de melkproductie, niet meer willen eten, niet meer opstaan en zwartverkleuring van de mest met soms bloedklonters. HBS wordt gekenmerkt door zeer lokale uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd.