078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Probleemstelling op het bedrijf

Een gesloten bedrijf met 250 zeugen ervaarde sinds enige tijd aanhoudende hoest bij de vleesvarkens, wat nadelige gevolgen had voor de rendabiliteit van het bedrijf. De groei was gedaald met 55 gram per dag en heel wat varkens werden in het slachthuis afgekeurd omwille van longontstekingen. Zowel de veehouder als de dierenarts lieten reeds enkele gestorven vleesvarkens onderzoeken, wat de problemen ter hoogte van de longen bevestigde. Bovendien testten gestorven vleesvarkens positief op verschillende ziekteverwekkers, wat het moeilijk maakte om de primaire oorzaak vast te stellen en passende maatregelen te nemen.

Ondersteuning van Veepeiler

De dierenarts en veehouder riepen de hulp in van de tweedelijnsondersteuning van Veepeiler. Samen met de Veepeiler-dierenarts van DGZ werd het bedrijf grondig onderzocht. De bedrijfsrondgang deed vermoeden dat er een probleem was met het stalklimaat, wat werd bevestigd door een klimaatmeting die aantoonde dat er hoge concentraties ammoniak en CO2 aanwezig waren. Er werden ook bijkomende onderzoeken uitgevoerd, waaronder een longspoeling waarbij vocht werd verzameld en geanalyseerd met Pathosense. Hieruit bleek dat PRRSV en Mycoplasma hyopneumoniae de belangrijkste aanwezige ziekteverwekkers waren.

Om meer info te verzamelen over de PRRS-status van het bedrijf werden processing fluids (vocht dat verkregen wordt uit gecoupeerde staartjes en castratiemateriaal) verzameld en onderzocht op de aanwezigheid van PRRSV. Verder werd een sequentiebepaling uitgevoerd op PRRSV-stammen geïsoleerd uit de longen van de vleesvarkens. De processing fluids bleken negatief te zijn, en de gesequeneerde stammen bleken identiek. Op basis hiervan kon worden geconcludeerd dat de PRRSV-situatie eerder stabiel was, en dat PRRSV vermoedelijk niet de hoofdoorzaak van het probleem was. Omdat PRRSV duidelijk wel circuleerde op het bedrijf en het van belang is om dit verder in de gaten te houden om eventuele veranderingen snel op te merken en aan te pakken, startte het bedrijf met de PRRS-Monitor Biggen.

De uitkomst

Na grondig onderzoek bleken Mycoplasma hyopneumoniae in combinatie een slecht stalklimaat de hoofdoorzaken van het probleem, en daarom ook belangrijk om meteen aan te pakken. Het stalklimaat werd geoptimaliseerd en het vaccinatieschema voor Mycoplasma hyopneumoniae werd herzien en aangepast. Dankzij deze maatregelen en een gerichte monitoring om het effect van de maatregelen en de gezondheidsstatus van de dieren nauw op te volgen, slaagde het bedrijf erin om de prestaties van de dieren terug naar een hoger niveau te brengen.

Meer info

Heb je ook te maken met aanhoudende gezondheidsproblemen op jouw bedrijf, en wil je graag samen met jouw bedrijfsdierenarts de hulp inschakelen van Veepeiler om de mogelijke oorzaak van het probleem te onderzoeken en aan te pakken? Neem dan contact op met jouw regiodierenarts of onze helpdesk via 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.