078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het antibiotica benchmark rapport van Hildes bedrijf toont aan dat hun antibioticagebruik voor alle diercategorieën ruim onder de actiewaarden* ligt. En bij drie van de vier categorieën zelfs onder de aandachtswaarde*.

    

Steeds beter managen dankzij coaching

Varkenshoudster Hilde: “Mijn doel is het houden van gezonde varkens met een minimum aan antibiotica. Af en toe heb ik in de biggenafdeling nog problemen met de gezondheid van de biggen.” Ondanks de inspanningen die Hilde al levert op haar bedrijf, blijft ze kampen met streptokokken en verhoogde sterfte in de biggenafdeling. Samen met bedrijfsdierenarts Bart werden al een aantal managementmaatregelen genomen om de problematiek onder controle te houden. Zo paste Hilde het voederschema van de biggen aan en worden de tanden van de zuigende biggen nu geslepen. Toch willen ze het nog beter doen. Daarom deed Hilde een beroep op coaching door DGZ.

Hilde: “Graag zou ik problemen trachten te voorkomen en mijn antibioticagebruik beperkt houden door mijn management verder te optimaliseren. Toen ik de oproep las van DGZ over de coaching van bedrijven naar een verminderd en verantwoord antibioticagebruik gekoppeld aan het ROADMAP-project dacht ik dan ook onmiddellijk: dit is iets voor mijn bedrijf, hiermee wil ik aan de slag!”

   

Gezondheid en welzijn van mijn dieren staat centraal!    

“Verantwoord omgaan met antibiotica op ons bedrijf is voor mij cruciaal. Ik ben mij namelijk heel erg bewust van de risico’s van mogelijke resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Want dat zou als gevolg kunnen hebben dat er voor mijn eigen varkens geen behandelingsmogelijkheden meer zijn waardoor de gezondheid en het welzijn van mijn dieren in het gedrang komen. En dat wil ik te allen koste vermijden. Daarom wil ik het gebruik tot een minimum beperken. Maar ik vind het minstens even belangrijk dat antibiotica beschikbaar blijven voor de veehouderij, in die gevallen dat het écht nodig is. In dit verhaal moet iedereen zijn steentje bijdragen en dat wil ik ook doen als varkenshoudster,” besluit Hilde.

* Meer uitleg hierover: AMCRA | Analyse Antibioticagebruik

Varkenshoudster Hilde Colaert (foto DGZ)

AB Coaching®: haal meer uit je bedrijf met minder antibiotica

Met de nieuwe dienst AB Coaching® die DGZ tijdens de Agridagen in Ravels lanceerde, willen we de veehouderijen en de sector als geheel begeleiden en coachen naar een betere bioveiligheid, een effectievere beheersing van ziekteproblemen door vroege detectie van signalen, en een meer verantwoord en duurzaam antibioticagebruik, vanuit de invalshoek ‘beter voorkomen dan genezen’. AB Coaching®: haal meer uit je bedrijf met minder antibiotica.

   

Meer weten?

Lees meer over AB Coaching® in dit nieuwsbericht of neem contact op met onze helpdesk als je meer wil weten: 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.