078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Sinds 1 juni 2021 is de verantwoordelijke van elk varkensbedrijf, ongeacht het aantal dieren, verplicht om een risico-enquête over de insleep van aangifteplichtige varkensziekten te laten uitvoeren door zijn bedrijfsdierenarts. Daaraan gekoppeld moet er binnen de 30 dagen na het invullen van deze enquête ook een actieplan opgesteld zijn. Het is de taak van de bedrijfsdierenarts om deze gegevens tijdig over te maken aan het FAVV. Meer informatie over deze regelgeving kan je terugvinden in de omzendbrief van het FAVV.

65% van de Belgische varkensbedrijven zijn al in orde en hebben dit jaar hun eerste risico-enquête laten uitvoeren. Op de bedrijven waar dit nog niet gebeurde raden wij u aan om zo snel mogelijk en ten laatste voor het einde van dit jaar de bioveiligheidsaudit uit te voeren. Om je te helpen snel te weten op welke bedrijven de audit nog moet worden uitgevoerd, voegden we een extra kolom toe aan de bestaande werklijsten. In deze kolom kan je per bedrijf zien wanneer de (laatste) jaarlijkse audit werd uitgevoerd en of er dit jaar nog een moet gebeuren. Beslagen waarbij de bioveiligheidsaudit nog niet uitgevoerd is, worden ook geïnformeerd met het advies om hun bedrijfsdierenarts hier spoedig over te contacteren.

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

FarmFit is een applicatie die DGZ en ARSIA ontwikkeld hebben voor dierenartsen, om een vlotte opvolging van bedrijfsbezoeken mogelijk te maken. De app helpt je om samen met de veehouder voor een nog gezonder en fitter bedrijf te gaan.

Een extra voordeel van FarmFit: met de app kan je de bioveiligheidsaudit en bijbehorend actieplan op een eenvoudige en zeer efficiënte manier aan het FAVV bezorgen.

Het FAVV vond in FarmFit namelijk de ideale tool om er de wettelijk verplichte risico-enquête voor varkensbedrijven aan te koppelen. Met de module ‘Bioveiligheidsaudit’, gefinancierd door het FAVV, kan je als bedrijfsdierenarts de risico-enquête op een gemakkelijke manier invullen én gelijktijdig een bijbehorend actieplan opmaken. Eenmaal ingevuld hoef je enkel het bezoekrapport aan te maken en toestemming te geven om de gegevens te delen met het FAVV. Vervolgens wordt de nodige info automatisch doorgestuurd.

 

Meer info?

Alle info over FarmFit en hoe je je kunt registreren vind je op www.farmfit.be.
Je kunt ook altijd contact opnemen met DGZ via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.