078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In de nieuw ingestelde beschermings- en bewakingszone gelden volgende regels:

  • Alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (waaronder duiven), met uitzondering van loopvogels, moeten worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten zodat contact met wilde vogels vermeden wordt.
  • Het pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels moet binnen drinken en gevoederd worden of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
  • Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, andere vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor doorvoer door het gebied over de autowegen of per spoor zonder dat er gelost of halt gehouden wordt.
  • Alle verzamelingen (bv. markten, beurzen, tentoonstellingen en prijskampen) van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels zijn verboden.
  • Elke geregistreerde pluimveehouder maakt een inventaris op van het pluimvee, het hobbypluimvee en de vogels die hij houdt. Binnen de beschermingszone (straal van 3 km) stuur je deze inventaris binnen de 24 uur en binnen de bewakingszone (straal van 10 km) binnen de 48 uur naar de LCE van het FAVV waarvan je afhangt.
  • Voor professionele houders gelden bijkomende voorzorgsmaatregelen. Op de website van het FAVV vind je het overzicht van alle procedures en instructies.

Deze nieuwe zones komen bovenop de zones die in de afgelopen 2 weken in West-Vlaanderen werden afgebakend naar aanleiding van besmettingen met vogelgriep in het noorden van Frankrijk.

Sinds 15 november waren er in heel België al maatregelen ingesteld voor alle professionele en particuliere houders van pluimvee, zie ons eerder bericht hierover. De ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!

Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels. Met de opgelegde maatregelen kunnen we dit gevaar proberen te vermijden. Pas ze daarom strik toe.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer: