Update vogelgriep: Ophokken pluimvee niet langer verplicht vanaf 14 mei
Op 15 november 2021 ging in België een periode van verhoogd risico in, door de dreiging van het HPAI virus. Dit hield onder andere een ophokplicht in, voor zowel professionele pluimveehouders als hobbyhouders. Aangezien de kans op besmetting de voorbije weken is afgenomen, heeft federaal minister van landbouw David Clarinval beslist dat de maatregelen gedeeltelijk kunnen worden opgeheven. Praktisch betekent dit dat het vanaf zaterdag 14 mei 2022 niet langer verplicht is om pluimvee op te hokken. In onze buurlanden waart het virus echter nog altijd rond bij wilde vogels. Blijf daarom waakzaam!
Sinds het einde van de voorjaarstrek van wilde vogels is de situatie aanzienlijk verbeterd. In de laatste 5 weken werd geen enkele besmetting met vogelgriep vastgesteld bij pluimvee en de laatste 3 weken ook niet bij wilde vogels. Experten voorspellen echter dat het virus ook deze zomer nog zal blijven circuleren.
De periode van verhoogd risico blijft nog steeds behouden, maar vanaf zaterdag 14 mei 2022:
- Is het niet langer verplicht om pluimvee en vogels op te hokken, dit geldt zowel voor particuliere houders als professionele houders
- Het drenken van hobbydieren moet niet meer verplicht binnen of onder netten gebeuren
- Het binnen voederen van pluimvee blijft wél verplicht
- De huidige regeling omtrent het uitladen van slachtpluimvee blijft eveneens behouden. Wel wordt de uitlaadperiode verlengd tot 10 dagen. Dit doet geen afbreuk aan de striktere bioveiligheid die met deze activiteit moet blijven gepaard gaan.
Ook al worden de maatregelen aangepast, de dreiging blijft. Daarom wordt de periode van verhoogd risico niet opgeheven. Professioneel gehouden pluimvee moet sowieso het ganse jaar door binnen of afgeschermd gevoederd en gedrenkt worden. Ook het afschermen van professioneel gehouden pluimvee is in hoogrisicogebieden voor vogelgriep (de zogenaamde gevoelige natuurgebieden) altijd verplicht, los van enige periode van verhoogd risico. Het FAVV raadt sowieso aan om waakzaam te blijven en nauw contact van pluimvee met wilde vogels te vermijden.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels of wat te doen in geval van verdachte sterfte bij wilde vogels.
Bron: FAVV