Update vogelgriep: Besmetting met hoogpathogeen H5-type bij hobbyhouder in Dinant
Op dinsdag 8 december 2020 werd bij een hobbyhouder in Dinant een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus van het type H5 vastgesteld. Er werd een tijdelijk bufferzone van 500 meter rond de besmette locatie ingesteld om verdere verspreiding te voorkomen. In deze zone liggen geen commerciële bedrijven. Ook in dit geval is het vermoeden groot dat de besmetting binnengebracht werd door wilde vogels. Waakzaamheid blijft geboden.
In de tijdelijke bufferzone is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Elke houder moet zijn pluimvee in hun hok voeren en drenken. Bovendien moet elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone binnen de 48 uur (te tellen vanaf vandaag, woensdag 9 december 2020) een inventaris overmaken aan de burgemeester waarin aangegeven wordt hoeveel vogels er gehouden worden en dit per soort. De maatregelen in de zone zijn voor onbepaalde duur van kracht.
Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds van kracht is en verplicht moet worden toegepast. Het is verplicht om pluimvee af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde (water)vogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren af te schermen met netten of in een hok onder te brengen.
Deze nieuwe besmetting in Dinant brengt het aantal besmettingen van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 bij gehouden pluimvee in ons land op twee. Daarnaast zijn er ook al besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.