Update vogelgriep: Geval van vogelgriep bij particuliere houder in Vrasene, geen verdere maatregelen
Het FAVV meldt dat vrijdag 11 maart een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Vrasene (Oost-Vlaanderen). De bron van besmetting is te zoeken in contact met besmette wilde vogels. Het risico op verdere verspreiding is klein aangezien het om een geïsoleerde houderij zonder contacten gaat. Daarom worden de maatregelen beperkt tot de site en worden er geen beperkingszones ingesteld of extra maatregelen genomen. Het geval bewijst wel dat het belangrijk is om alert te blijven en bioveilig te werken.
Deze besmetting komt niet als een verrassing. De hoge aantallen besmette wilde vogels, die in de afgelopen maanden zijn aangetroffen, geven duidelijk aan dat er nog steeds veel virus in de natuur circuleert. Het risico op besmetting voor gehouden pluimvee en vogels blijft dus erg hoog, zowel voor professionele als particuliere houderijen. Het correct ophokken en/of afschermen van dieren en het correct toepassen van de voorzorgsmaatregelen en het toezicht zijn daarom nog steeds absoluut nodig. De ophokplicht in ons land geldt nog steeds, ook voor particulieren.
Ondertussen zijn er dit vogelgriepseizoen in totaal 77 besmette wilde vogels geteld, met als laatste besmettingslocaties: Oostakker, Gent en Drongen (Oost-Vlaanderen), in Blankenberge, Oostende en De Haan (West-Vlaanderen), en in Arendonk, Kontich en Oud-Turnhout (Antwerpen).
Ook in de rest van Europa blijft het virus verder razen. Op de website van het Instituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), het Europese referentielaboratorium voor aviaire influenza, krijg je een recent overzicht van de besmettingen in Europa.
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels of wat te doen in geval van verdachte sterfte bij wilde vogels.
Bron: FAVV