Update vogelgriep: derde besmetting in Frankrijk tegen grens met West-Vlaanderen: beschermingsgebied wordt uitgebreid
Frankrijk heeft gisterenavond een derde besmetting met hoogpathogene vogelgriep bevestigd in een braadkippenbedrijf in Rexpoede. Ook dit bedrijf ligt op enkele kilometers van de grens met België, tussen de 2 voorgaande besmettingen in Winnezele en Warhem. De beperkingszones die rond de uitbraak worden afgebakend, overlappen voor een stuk met de bestaande zones in West-Vlaanderen. Het gaat om de gemeenten Alveringem, Poperinge, Veurne en Vleteren.
In de beperkingszones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht, voor zowel professionele als particuliere houders:
-
Alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (waaronder duiven), met uitzondering van loopvogels, moeten worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten.
- Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, andere vogels en broedeieren binnen het beschermingsgebied zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor doorvoer door het gebied over de autowegen of per spoor zonder dat er gelost of halt gehouden wordt.
-
Alle verzamelingen (bv. markten, beurzen, tentoonstellingen en prijskampen) van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels zijn verboden.
-
Voor professionele houders gelden bijkomende voorzorgsmaatregelen die kunnen geraadpleegd worden via de website van het FAVV.
Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels. Met de opgelegde maatregelen kunnen we dit gevaar proberen te vermijden. Pas ze daarom strik toe.
De ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels.