Update vogelgriep: België is bijna zonevrij maar besmettingsgevaar is niet geweken
Het is nog even wachten op de resultaten van de eindscreening in Bocholt dit weekend, maar als deze gunstig is betekent dit dat België zonevrij is voor vogelgriep. Daarmee is het gevaar van besmetting helaas niet geweken. Blijf dus alert en werk uiterst bioveilig.
Wat is de huidige stand van zaken?
De afgelopen 2 weken heeft Sciensano 8 nieuwe besmettingen bij wilde vogels vastgesteld, meer bepaald in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen (Limburg), Brasschaat (Antwerpen), Gent (Oost-Vlaanderen) en Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). De teller van het aantal besmette wilde vogels voor dit vogelgriepseizoen staat al op 48. Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle gevallen bij wilde vogels.
Ook elders in de Europese Unie blijft het vogelgriepvirus stevig rondwaren: de afgelopen weken zijn er bijna 450 nieuwe besmettingen geregistreerd, zowel bij gehouden pluimvee/vogels als bij wilde vogels. Het hoge aantal besmettingen bij wilde vogels toont aan dat het virus daar nog veelvuldig circuleert.
Op de website van het Instituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), het Europese referentielaboratorium voor aviaire influenza, krijg je een recent overzicht van de besmettingen in Europa.
Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels. Met de opgelegde maatregelen kunnen we dit gevaar proberen te vermijden. Pas ze daarom strikt toe.
De ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!
Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.
Lees meer:
- Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.
- Op de website van het FAVV kun je ook terecht om op de hoogte te blijven van gevallen van aviaire influenza bij wilde vogels of wat te doen in geval van verdachte sterfte bij wilde vogels.
Bron: FAVV