078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De afgelopen maand werden helaas twee nieuwe haarden gedetecteerd aan de hand van PCR-onderzoek en zijn er al zeker drie gevallen van insleep bevestigd. Op het eerste beslag, gelegen in het noorden van Antwerpen, werd dit vastgesteld naar aanleiding van een stier die werd binnengebracht voor autopsie. Aangezien dit beslag begin mei 2024 al tot haard was verklaard, is hier sprake van heropflakkering van het virus. Op het tweede beslag, gelegen in de West-Vlaamse regio Houtland, testten verschillende aangekochte runderen positief bij het tweede aankooponderzoek en was er ook kliniek aanwezig in de isolatiestal. De swabs die de dierenarts nam voor virologisch onderzoek naar IBR werden met PCR bevestigd, waarna het beslag tot haard werd verklaard. Het transport van de dieren nam verschillende dagen in beslag, wellicht zijn ze in die periode in contact gekomen met het IBR-virus. Ook op het derde beslag (regio Vlaamse Ardennen), waar insleep bevestigd werd, gaat het om aangekochte runderen die positief testten, deze keer bij het eerste aankooponderzoek. Op twee andere bedrijven bleef de verspreiding beperkt, maar werden enkele IBR-dragers opgespoord bij de opvolgingstesten. Op alle vijf de bedrijven loopt verder epidemiologisch onderzoek.

Blijf alert voor IBR en hou rekening met het belang van veilig transport en strikte isolatie als je toch dieren aankoopt!
DGZ

Zowel november als december 2024 werden gekenmerkt door een abnormaal hoog aantal aankopen van runderen besmet met het IBR-virus. Al op 33 Vlaamse bedrijven die in deze periode dieren aankochten, werden bij aankoop IBR-dragers opgespoord. Let wel: we verwachten dat er nog meer IBR-dragers zullen worden opgespoord, aangezien bij heel wat runderen nog een tweede aankooponderzoek moet worden uitgevoerd. Belangrijk om te melden is dat tot nu toe geen enkel oorsprongsbedrijf besmet bleek, wat aangeeft dat de dieren besmet raakten in de handel. DGZ wil daarom opnieuw oproepen om rekening te houden met het risico van IBR-besmetting bij aankopen. Waar moet je op letten als je toch dieren aankoopt?

  • Ga in gesprek met de aanvoerder van de dieren en vraag hoe hij zorgt voor een veilig transport. Dit betekent dat het transport bij voorkeur rechtstreeks gebeurt, zonder passage in een handelsstal of markt, en dat de runderen tijdens het transport zeker niet in contact komen met runderen met een lager statuut of met IBR-dragers.
  • Plaats de aangevoerde runderen altijd in isolatie: dit wil zeggen dat er totaal geen contact is met dieren van je eigen kudde. Pas als het eerste en het tweede aankooponderzoek uitgevoerd én gunstig zijn, mag je ze aan je eigen kudde toevoegen.
  • Respecteer de termijnen van het aankooponderzoek en stel dit ook niet te lang uit. Bij niet-gevaccineerde runderen kan de bloedname al vanaf dag 18 (IBR gB-antistof), voor gevaccineerde runderen vanaf dag 28 (IBR gE-antistof). Je hebt uiterlijk de tijd tot dag 50.