078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Sinds juli 2024 is het aantal abortussen veroorzaakt door het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) bij runderen en kleine herkauwers dramatisch gestegen. De daaruit voortvloeiende kosten voor analyses en autopsies hebben de budgettaire middelen waarover het FAVV in het kader van het abortusprotocol voor runderen en kleine herkauwers beschikt, ruimschoots overschreden. Tot 31 december 2024 zullen de analyses die momenteel uitgevoerd worden door de laboratoria van DGZ en ARSIA en gefinancierd worden door het FAVV in het kader van het abortusprotocol bij runderen en kleine herkauwers tot een strikt minimum herleid worden voor de kadavers die toekomen in het labo na 4 oktober 2024.

Vanaf vrijdag 4 oktober 2024 zullen enkel de volgende analyses verplicht blijven en nog gefinancierd worden door het FAVV in het kader van het abortusprotocol:

  • Onderzoek voor brucellose (runderen, schapen en geiten);
  • BVD-virusonderzoek op runderfoetussen (earnotch).

    
Onder dit protocol zullen andere analyses niet meer betaald worden door het FAVV, waaronder de BTV-analyses. De situatie zal begin januari 2025 opnieuw geëvalueerd worden.

    

>> Bron: FAVV