Samen naar meer weerbaarheid voor boer en varken
Bijna de helft van de totale Vlaamse varkensstapel is in West-Vlaanderen gehuisvest. Door het groot aantal varkensbedrijven, slachthuizen en veevoederbedrijven is er een hoger risico op de verspreiding van ziektes in deze provincie. Bioveiligheidsmaatregelen zijn cruciaal voor een gezonde(re) varkensstapel. Vind je dat zelf ook belangrijk, maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Dankzij twee nieuwe LEADER-projecten in een samenwerking van Boerenbond, DGZ en Inagro kan je daar binnenkort in begeleid worden. Niet alleen de weerbaarheid van varkensbedrijven wordt aangepakt, we versterken ook de persoonlijke weerbaarheid van varkenshouders.
Met de juiste bioveiligheidsmaatregelen voorkom je insleep van ziektes én verhoog je de gezondheidsstatus van varkens. Dat resulteert in betere technische prestaties en bijgevolg ook betere economische prestaties. Het vraagt soms inventiviteit en creativiteit om oplossingen te vinden die passen binnen de werking van jouw varkensbedrijf. Daarom startten Boerenbond, DGZ en Inagro begin dit jaar twee nieuwe LEADER-projecten om varkenshouders te helpen met de praktische implementatie van bioveiligheid. Het ene project focust zich op de regio Midden West-Vlaanderen, het andere op de Westhoek.
Er zijn drie grote actiepunten:
- workshops en individuele begeleiding voor varkenshouders
- de communicatieve en mentale weerbaarheid van varkenshouders verhogen zodat ze de bioveiligheidsregels op hun bedrijf beter kunnen overbrengen
- sectoradviseurs ondersteunen in het toepassen van de bioveiligheidsvoorschriften
Weerbare varkens
We plannen verschillende workshops waar je in kleine groepjes praktische tips en tricks over bioveiligheid kan uitwisselen met collega-varkenshouders. Als er dan nog vragen zijn, kan je via advies op maat hulp inroepen. Wij helpen meezoeken naar creatieve en praktisch haalbare oplossingen voor het verbeteren van de bioveiligheid op jouw bedrijf.
Weerbare varkenshouders
Naast de weerbaarheid van je varkens, verliezen we in deze projecten ook jouw mentale en communicatieve weerbaarheid niet uit het oog. Naast workshops over hoe je bedrijf kan beschermen tegen dierziektes, organiseren we workshops die helpen om jezelf beter te wapenen in een gesprek met bijvoorbeeld een controleur of een moeilijke buur. Wat zijn je rechten en plichten als varkenshouder en wat mag je wel en niet vragen aan een bezoeker? Hoe communiceer je op een constructieve manier via sociale media of met jouw directe buren? Via begeleiding bij deze onderwerpen willen we bijdragen aan jouw persoonlijke weerbaarheid als varkenshouder.
Meer info
Wens je meer info over deze projecten of heb je interesse om deel te nemen? Houd dan onze nieuwsbrief in het oog. Zo houden we je op de hoogte over de acties binnen deze projecten.
Heb je vragen? Contacteer An Cools via info.varkenshouderij@inagro.be.