Dit zijn de Salmonella-resultaten pluimvee voor 2021
Elk jaar publiceert DGZ de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen.
In 2021 voldeed België enkel aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij vleeskippen. Fokpluimvee, leghennen en vleeskalkoenen voldeden niet aan deze doelstelling. Net zoals vorige jaren was Salmonella Infantis het meest voorkomende type bij vleeskippen. Ook bij leghennen blijft het een belangrijk serotype, enkel Salmonella Enteritidis wordt vaker gedetecteerd. De kalkoenen bleven net als de drie voorgaande jaren vrij van S.Infantis. Bij deze pluimveecategorie was Salmonella Typhimurium het meest voorkomende serotype.
Resultaten fokpluimvee
Twee tomen fokpluimvee waren in 2021 tijdens de opfokfase positief voor een wettelijk bestreden serotype, meer bepaald Salmonella Typhimurium. Ook tijdens de productiefase waren vier tomen positief voor (monofasische) Salmonella Typhimurium; een toom was positief voor Salmonella Infantis analoog voor Salmonella Enteritidis. Verder waren er geen positieve tomen voor de wettelijk bestreden serotypes bij het Belgische fokpluimvee.
Resultaten leghennen
Bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2021 geen tomen positief voor wettelijk bestreden serotypes. Bij leghennen in de productiefase waren 11 tomen positief voor Salmonella Enteritidis en 3 tomen positief voor Salmonella Typhimurium.
Resultaten vleeskippen
Het percentage vleeskippentomen positief voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole bedroeg in 2021 0,27%, wat een stijging is ten opzichte van 2020. Het aantal positieve tomen voor Salmonella Infantis is licht gedaald ten opzichte van het vorige jaar. Salmonella Java is licht toegenomen.
Meer weten
Verder op onze website vind je de gedetailleerde resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen onderzocht in 2021, samen met de overzichten van eerdere jaren.