Samen met ROADMAP naar een verminderd antibioticagebruik: wat hebben we al bereikt?
Met een Kick-off meeting op 9 oktober 2020 gingen we van start met het ROADMAP-project. Dankzij het enthousiasme en de nauwe betrokkenheid van de vele stakeholders, veehouders en dierenartsen betrokken bij het project, zijn we in de afgelopen 2 jaar tot voorstellen gekomen voor een aantal concrete acties die de sector kunnen helpen om nog meer verantwoord om te gaan met hun antibioticagebruik. Meer nog: we passen die acties ook met succes toe in de praktijk.
Met talloze acties zet DGZ zich in om inspanningen te leveren voor een verminderd antibioticagebruik (lees ons eerder nieuwsbericht hierover). Om antibioticaresistentie tegen te gaan, is het belangrijk om antibiotica enkel en alleen in te zetten als het écht moet. Maar hoe pakken we dit concreet aan op een manier die voor de hele sector haalbaar is? Om dit uit te zoeken, neemt DGZ deel aan het ROADMAP-project dat de Europese Unie in het leven riep.
Begeleiding van 17 varkensbedrijven
In het eerste deel van het ROADMAP-project hebben we vooral gebrainstormd om de belangrijkste oorzaken van een verhoogd antibioticagebruik te identificeren en mogelijke oplossingen te bedenken. Daarna zijn we concreet met deze voorstellen aan de slag gegaan op 17 varkensbedrijven die we begeleiden naar een meer verantwoord antibioticagebruik bij de gespeende biggen. Hierbij focussen we op enkele aspecten die een belangrijke rol spelen in het antibioticagebruik:
- de weerbaarheid van de pas geboren biggen (biestmanagement),
- onderzoek naar de aanwezigheid van infecties bij de zuigende of gespeende biggen,
- reiniging en ontsmetting (infectiedruk).
Opvallende aandachtspunten
De begeleiding bij de deelnemende bedrijven loopt nog volop maar wat nu al opvalt, is dat een aantal punten geregeld terugkomen:
- de waterkwaliteit en beschikbaarheid van water bij de zeugen in de kraamstal en bij de gespeende biggen,
- het vaccinatiebeleid en het onder controle houden van infecties,
- het biestmanagement,
- voederschema’s in de biggenafdelingen.
Tijdens de laatste fase van het ROADMAP-project zullen we de resultaten en conclusies die we eruit kunnen trekken, delen met de sector. Tot slot staat een spetterend slotevent gepland om het project af te sluiten. Wil je daar ook bij zijn? Hou dan zeker onze nieuwsbrieven in de gaten.
Wil jij antibiotica ook meer verantwoord gebruiken op jouw bedrijf?
Dat kan met onze nieuwe dienst AB Coaching®, ook na afloop van dit project. Samen met jou en je bedrijfsdierenarts trachten onze AB coaches te komen tot een rationeel antibioticagebruik, optimale diergezondheid en dierprestaties met constante aandacht voor het welzijn van het dier. In onze AB Coaching® staan de noden, de wensen en de mogelijkheden van jou, je bedrijf en je dieren centraal. Zo tillen we samen de gezondheids- en bioveiligheidsstatus van je bedrijf naar een hoger niveau.
Interesse in AB Coaching® door DGZ?
Het ROADMAP-project is gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 817626.