Quarantainemanagement: een sleutelfactor in de aanpak van PRRS
Monitoring vormt de eerste essentiële stap in de aanpak van PRRS op jouw bedrijf. Op basis van de resultaten van Monitoring kan je doelgericht te werk gaan. Het toepassen van specifieke bioveiligheidsmaatregelen, afgestemd op jouw bedrijf en situatie, is hierbij onmisbaar. Tijdens recente studieavonden deelden Hedwig Knockaert en Wouter Deley, beiden experts op het gebied van varkensgezondheid, waardevolle tips over een van de sleutelfactoren in de aanpak van PRRSV: de quarantaine.
De meeste Belgische bedrijven zijn positief voor PRRSV en passen vaccinatie toe als maatregel tegen dit virus. Gelten die worden aangekocht, komen vaak van positieve bedrijven en worden al dan niet gevaccineerd. Wouter Deley, senior dierenarts en gezondheidsmanager bij Hypor, benadrukt het belang van screening om na te gaan of de PRRSV-status van het aankoopbedrijf overeenkomt met die van je eigen bedrijf. Een goede quarantaine is onmisbaar om een stabiele situatie op jouw bedrijf te creëren en te behouden.
De quarantainestal
De quarantainestal kan zowel een stal op een aparte locatie, als een aparte stal op het bedrijf zelf zijn. Hedwig Knockaert, varkensdierenarts met 40 jaar ervaring en AB-coach, benadrukt het belang van een strikte scheiding tussen deze quarantainestal en de rest van het bedrijf. Een goede quarantainestal is uitgerust met een aparte hygiënesluis met aparte kleding en schoeisel, en wordt alleen bezocht op het einde van de werkdag. Daarnaast zijn de lucht en de mestput volledig afgescheiden van de andere stallen. In een quarantainestal wordt steeds het principe van all-in/all-out gehanteerd om te voorkomen dat er insleep is van ziektekiemen vanuit de quarantaine naar de eigen zeugen, en omgekeerd.
Waarom een quarantaineperiode?
Zowel Hedwig als Wouter benadrukken dat de quarantaineperiode twee doelen heeft. Enerzijds beperkt de quarantaineperiode het risico op insleep van bedrijfsvreemde ziekteverwekkers en creëert het een stabiele situatie, ook wel de isolatieperiode genoemd. Anderzijds is er de adaptatieperiode, waarin de gelten worden voorbereid op de situatie op het eigen bedrijf door middel van vaccinatie en blootstelling aan bedrijfseigen kiemen. Voor succesvolle uitvoering van beide fasen is een periode van minstens 6 weken, idealiter 12 weken, noodzakelijk.
Een voorbeeld van quarantaine
Een praktijkvoorbeeld van de twee fasen van quarantaine ziet er als volgt uit:
- Isolatiefase:
- Week 1: Observatie van de dieren.
- Week 2: Start van vaccinaties en bronstcontrole.
- Week 3-4: Voortzetting van bronstcontrole en rust voor de gelten.
- Week 5: Toediening van boostervaccinaties.
- Week 6: Bronstcontrole en start van de adaptatie.
- Adaptatiefase:
- Week 7: Introductie van organisch materiaal en afbouw van bioveiligheidsmaatregelen.
- Week 8: Contact verder opdrijven, op voorwaarde dat de gelten geen symptomen vertonen.
- Week 9-12: Voortzetting van de adaptatie. Bij eventuele problemen dient de adaptatie verlengd te worden en de introductie van de gelten bij de zeugen uitgesteld.
Tips voor een effectieve quarantaine
Hedwig deelde ook nog enkele praktische tips:
- Koop meerdere leeftijdsgroepen gelijktijdig aan om het aantal aankopen en daarmee het risico op insleep te beperken.
- Koop van slechts één herkomstbedrijf waarvan je de gezondheidsstatus kent.
- Monitor PRRSV en mogelijke andere ziekteverwekkers bij gelten bij aankomst en voor introductie in de zeugenstapel.
- Zorg voor voldoende ruimte, idealiter 1,5m2 per dier.
- Plaats makkelijk wisselbaar schoeisel, wegwerphandschoenen en/of handontsmetting bij de ingang van de quarantainestal.
Quarantaine is een onmisbaar onderdeel van een goede bioveiligheid op elk bedrijf dat dieren aankoopt. Overleg me je dierenarts over quarantainemaatregelen, de opvolging van gelten en vaccinaties, en adaptatiemaatregelen en stem deze af op de specifieke behoeften en situatie van jouw bedrijf.