078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De volgende digitale risico-enquête moet ingevuld worden tussen 1 november tot 31 december 2024. Afhankelijk van de grootte en het bedrijfstype, zijn er verschillende versies van de enquête beschikbaar:

Voor grote bedrijven (> 200 stuks pluimvee) zijn er 6 enquêtes beschikbaar:

1. Legbedrijven
2. Braadbedrijven
3. Vermeerderingsbedrijven
4. Bedrijven met leghennen vrije uitloop
5. Bedrijven met vleeskippen vrije uitloop
6. Broederijen

Kleine commerciële bedrijven (< 200 stuks pluimvee) vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.

Enkele wijzigingen

In de volgende risico-enquête zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd:

  • Er worden nieuwe vragenlijsten geïntroduceerd voor verschillende bedrijfstypes: vermeerderingsbedrijven, bedrijven met vrij uitloop leghennen en bedrijven met vrije uitloop vleeskuikens en broederijen. Tot en met vorig jaar waren er slechts twee enquêtes voor bedrijven met meer dan 200 stuks pluimvee: één voor leg- en vermeerderingsbedrijven, en één voor braadkippen- en vleeskalkoenenbedrijven.
  • De vragenlijsten mogen op inrichtingsniveau ingevuld worden in plaats van op beslagniveau. Dit betekent dat de dierenarts de risico-enquête slechts hoeft in te vullen voor één beslag binnen dezelfde inrichting, in plaats van voor elk afzonderlijk beslag. Indien er meer dan één pluimveecategorie op het bedrijf aanwezig is, dient de vragenlijst voor elke categorie ingevuld te worden.
  • Tot slot is er de mogelijkheid om enkele observaties uit eerder uitgevoerde risico-enquêtes automatisch over te nemen, op voorwaarde dat dit observaties zijn die doorgaans redelijk stabiel blijven door de tijd heen (zoals de naam van het bedrijf).

Een greep uit de resultaten van de eerste digitale enquête

Uit de resultaten van de vorige risico-enquête blijkt dat de meeste bedrijven goed scoren op punten zoals het reinigen en ontsmetten van de kadaverplaats, het handhaven van een goede handhygiëne en het plaatsen van vogel- en ongediertewerende roosters. Aan de andere kant krijgt het reinigen en ontsmetten van de voedersilo’s minder aandacht.

  • Omdat kadavers en de kadaverophaling een risico vormen op insleep en versleep van infecties op pluimveebedrijven, is het grondig reinigen en ontsmetten van de kadaverplaats na elke ophaling essentieel. Maar liefst 74,2% van de legbedrijven en 75,5% van de braadbedrijven geeft aan de kadaverplaats na elke ophaling te reinigen en ontsmetten.
  • Ook goede handhygiëne is cruciaal: dit houdt in dat kadavers worden gehanteerd met handschoenen of dat de handen na contact met de kadavers gewassen en ontsmet worden. De meerderheid van de grote bedrijven is zich hiervan bewust, met 94% van de braadbedrijven en 96% van de legbedrijven die hier actief aandacht aan besteden.
  • Op 96% van de braadbedrijven en op 95% van de legbedrijven bleken vogel- en ongediertewerende roosters aanwezig te zijn op de luchtinlaten.
  • Ook de reiniging en ontsmetting van voedersilo’s verdient de nodige aandacht. Zo reinigt 84% van de braadbedrijven en 89% van de legbedrijven de binnenkant van de silo’s soms of altijd na elke 1 à 2 productieronden.

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

Met de FarmFit app kan jouw bedrijfsdierenarts de wettelijk verplichte risico-enquête voor pluimveebedrijven invullen én gelijktijdig een bijhorend actieplan opmaken. Eenmaal ingevuld, wordt de nodige informatie automatisch gedeeld met het FAVV.

Bron: FAVV