Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 30 november om 12.00 uur tot zondag 1 december om 12.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel. Tenzij er onverwachte problemen opduiken, kun je aanstaande zondagmiddag vanaf 12.00 uur terug gebruik maken van DGZ Online. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De voordelen van PCR

Een hoog celgetal in tankmelk geeft een inschatting over de uiergezondheid bij het melkvee, maar geeft nog geen specifieke info over welke kiemen aan de basis van het probleem liggen. Met de PathoProof™ Mastitis PCR Assay biedt MCC een geavanceerde methode aan voor de snelle en accurate detectie van de 15 voornaamste mastitisverwekkers op basis van het DNA dat in melkmonsters aanwezig is. Ook krijg je een indicatie over hoeveel DNA er gevonden werd: hoe meer DNA van een bepaalde kiem in de melk, hoe meer koeien deze kiem uitscheiden.

Enkele praktische voorbeelden

Door routinematige controle op tankmelk kan een insleep van bepaalde bacteriën zoals Streptococcus agalactiae en Mycoplasma bovis vroegtijdig opgemerkt worden, en kan de aanpak van mastitis objectief opgevolgd worden. Bovendien krijg je inzicht in de aanwezigheid van het resistentiegen dat van belang is bij een stafylokokkeninfectie en dat de goede werking verhindert van antibiotica zoals penicillines en cefalosporines. In het geval van coligetalproblemen kan PCR helpen in de zoektocht naar de oorzaak (meer informatie over aanpak van coligetal in dit stappenplan). Daarnaast is deze methode uiterst geschikt voor bacteriologisch onderzoek van koeien die onder behandeling staan van antibiotica en bij een Mycoplasma bovis screening van de kudde, wat met een gewone kweekcultuur niet mogelijk is.

PCR of kweek, of beide?

Om de algemene uiergezondheid van de kudde op te volgen, raden we aan om met een zekere regelmaat PCR op tankmelk uit te voeren (zie onder): dit geeft een semi-kwantitatief inzicht op kuddeniveau van de meest voorkomende mastitisverwekkers. Daarnaast adviseren we regelmatig bacteriologisch onderzoek o.b.v. cultuur met antibiogram van individuele dieren zodat je behandelingen kunt afstemmen op maat van de koe, rekening houdend met eventueel aanwezige antibioticaresistentie.

Onderzoek o.b.v. PCR kan zeker interessant zijn voor mastitisgevallen die op cultuur negatief blijven, koeien die onder behandeling van antibiotica staan of bij screening van dieren (individueel of gepoold) op specifieke kiemen zoals Streptococcus agalactiae en Mycoplasma bovis.

Conclusie: de keuze voor PCR of kweek hangt af van wat je precies wil onderzoeken. Bovendien optimaliseert de combinatie van beide methoden je opvolging van het melkveebedrijf.

Schrijf je in!

Om de algemene uiergezondheid van een kudde op te volgen, raden we aan om met een zekere regelmaat PCR op tankmelk uit te voeren, gezien dit een semi-kwantitatief inzicht op kuddeniveau geeft van de meest voorkomende mastitisverwekkers. Om dit te vergemakkelijken biedt MCC sinds 2024 een PCR-abonnement aan waarbij de tankmelk drie keer per jaar wordt onderzocht. In juni staat het tweede tankmelkonderzoek van het PCR-abonnement gepland. Het eerste tankmelkonderzoek vond reeds plaats in februari 2024, maar instappen is nog steeds mogelijk voor de onderzoeken in juni en oktober 2024.

Ter informatie:

  • De inschrijving geldt voor 1 jaar en wordt dus niet automatisch verlengd. Begin 2025 contacteren we alle abonnees om te horen of ze hun abonnement een jaar willen verlengen.
  • De dossierkost van € 10 zal slechts éénmalig worden aangerekend voor het gehele PCR-abonnement in 2024, en dit bij facturatie van jouw eerste PCR dat jaar.