Zomerweer: Wees waakzaam voor myiasis!
De stijgende temperaturen na een lange periode van regen verhogen het risico op myiasis, een pijnlijke huidaandoening waar heel wat schapen last van kunnen krijgen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door larven van de groene vleesvlieg, die de huid en het spierweefsel snel kunnen aantasten. Wees daarom aandachtig voor alarmsignalen bij schapen en neem maatregelen om het risico op myiasis te verminderen. Meer over deze ziekte en hoe je ze kunt voorkomen lees je in dit nieuwsitem.
Vocht vormt een belangrijke risicofactor voor myiasis, aangezien de vliegenlarven die de ziekte veroorzaken vocht in de wol nodig hebben om te overleven. De periode na een regenbui vormt dan ook een groot risico, want het duurt meerdere dagen vooraleer het vochtgehalte in de wol voldoende is gedaald. Bovendien vermenigvuldigt de groene vleesvlieg (Lucilia sericata) zich snel bij hoge temperaturen. Door de vele regen van de afgelopen weken en de huidige warme dagen, is er nu een verhoogd risico op myiasis.
Symptomen
Bij een initiële besmetting ontstaat er een huidwonde onder de wol, die niet altijd meteen opvalt. De wol kan bruin en vochtig worden, en na verloop van tijd ontstaat een typische ammoniakgeur. Aangetaste schapen kunnen heel onrustig zijn: ze schudden met de achterhand, stampen met de achterpoten en proberen in de aangetaste plekken te bijten. Uiteindelijk wordt het dier suf en lusteloos, zal het zich afzonderen en kan het sterven indien je niet tijdig ingrijpt.
Controle en preventie
In de zomermaanden is het belangrijk om de dieren regelmatig, bij voorkeur dagelijks, te controleren op verdachte signalen van myiasis. Bij geschoren schapen is het vochtgehalte in de resterende wol veel lager, wat de kans op myiasis verkleint. Ook het schoonhouden van de achterhand is belangrijk, want mest trekt de groene vleesvliegen aan. Met een goed wormmanagement om diarree te voorkomen, verminder je het risico op myiasis.
Merk je myiasis op bij een dier? Scheer de wol dan ruim rond de wonde en was ze met een insectendodende oplossing. Neem contact op met jouw dierenarts voor bijkomende behandeling indien nodig.